Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι πια ΟΓΑ, αλλά ΟΠΕΚΑ

Εικόνα του άρθρου Όχι πια ΟΓΑ, αλλά ΟΠΕΚΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2018, 18:12
ΕΛΛΑΔΑ

Νόμος του κράτους είναι πλέον ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) που αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΟΓΑ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο νέος φορέας «έρχεται να οδηγήσει το νέο κράτος προστασίας και αλληλεγγύης στην ψηφιακή εποχή, να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική «προστασία», τις πελατειακές σχέσεις. Έρχεται να καταπολεμήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό, αποδίδοντας σε όλους τους Έλληνες πολίτες τα δικαιώματά τους με αξιοπρέπεια». Ο νέος οργανισμός αποτελεί μια Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων που αναλαμβάνει το Επίδομα Παιδιού, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, τα επιδόματα σε άτομα με αναπηρία, προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.

Η συζήτηση στη Βουλή είχε και «γιαννιώτικη συμμετοχή» με τους βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και Γιάννη Στέφο, να παρεμβαίνουν. Η μεν κα Τζούφη τόνισε ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στον τομέα της πρόνοιας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έθεσε ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας, διπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό και λαμβάνοντας μια σειρά από θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες» και πως υπάρχουν σήμερα 150 διαφορετικά επιδόματα, «τα οποία καταβάλλονται από διάφορους φορείς χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και διασταυρώσεις στοιχείων, οδηγώντας συχνά σε λογικές πελατειακής πολιτικής».

Ο κ. Στέφος κατέθεσε τροπολογία για το ακατάσχετο, αφορολόγητο και ανεκχώρητο του επιδόματος εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων. «Η αποδοχή της συγκεκριμένης τροπολογίας καταδεικνύει την ιδιαίτερη ευαισθησία της κυβέρνησης σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας» αναφέρει ο κ. Στέφος στη σχετική ανακοίνωση.




ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back