Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το όχι και τόσο «σαφές» Ταμείο Ανάκαμψης

Εικόνα του άρθρου Το όχι και τόσο «σαφές» Ταμείο Ανάκαμψης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2021, 00:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έφερε καλά νέα στην περιοχή. Η Ήπειρος «πόνταρε» κυρίως στον οδικό άξονα «Ιωάννινα-Κακαβιά» ο οποίος είχε, ώς έναν βαθμό, ένα αναμενόμενο άδοξο τέλος. Η όλη υπόθεση ανέδειξε δυστυχώς ότι οι μεγάλοι «ώριμοι» σχεδιασμοί λείπουν από την περιοχή.

Τι περιμένει από δω και πέρα η Ήπειρος από το Ταμείο Ανάκαμψης; Σαφής και ολοκληρωμένη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είπε: «Για το Ταμείο Ανάκαμψης η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προτείνει έναν μεγάλο κατάλογο έργων, ώστε ανάλογα με τις δράσεις που θα προκηρυχθούν, να εντάξει ορισμένα από αυτά που θα έχουν ώριμες μελέτες». Και τα εύλογα ερωτήματα: Ποια έργα περιλαμβάνει αυτός ο μεγάλος κατάλογος; Και ποια έργα έχουν «ώριμες» μελέτες;

Η περιφερειακή αρχή δεν έχει εξηγήσει μέχρι σήμερα τι επιδιώκει και τι θέλει να πετύχει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως και δεν έχει παρουσιάσει τις προτεραιότητές της. Με εξαίρεση το κέντρο έρευνας και τεχνολογίας, για το οποίο πριν από λίγο καιρό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραχώρησε μια έκταση 40 στρεμμάτων στην Πεδινή.

«Φαίνεται ότι το κέντρο έρευνας και τεχνολογίας θα είναι από τα έργα που θα μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης» είπε ο κ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι η δράση αυτή έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού. Ακόμα και για αυτό το «σχεδόν σίγουρο» έργο, η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει αποσαφηνίσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός σε επίπεδο μελετών ούτε και ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης του κέντρου έρευνας και τεχνολογίας.

Κατά τα άλλα, ο περιφερειάρχης έκανε και μια γρήγορη αναφορά σε έργα που τα «βλέπει» στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είναι η αποκατάσταση του Τζαμιού της Καλούτσιανης, η ανάδειξη του Κάστρου της Κιάφας στο Σούλι και το Σπίτι του Δεσπότη στα Γιάννενα. Και στα τρία αυτά έργα εμπλέκεται το υπουργείο Πολιτισμού.

Την ίδια ώρα, τα δικά τους έργα προσπαθούν να προωθήσουν και οι Δήμοι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back