ΗΠΕΙΡΟΣ

Όχι φτωχότεροι, όχι και… πλούσιοι

Εικόνα του άρθρου Όχι φτωχότεροι, όχι και… πλούσιοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2018, 01:48
ΗΠΕΙΡΟΣ


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, στην Ήπειρο, το 2016, το 19% του πληθυσμού ήταν φτωχό. Φυσικά, από μόνη της η πρόταση δεν λέει τίποτα. Αποκτάει όμως ουσία όταν προστεθεί η παράμετρος, ότι με όρους εισοδήματος του 2008, θα ήταν το 33% φτωχό. Πρακτικά, η οκταετής περίοδος κρίσης που επίσημα ξεκίνησε εκείνο το αλήστου μνήμης μεσημέρι στο Καστελόριζο, έχει ανοίξει την ψαλίδα μεταξύ φτώχιας και πλούτου στην Ελλάδα και έχει χειροτερέψει τους όρους διαβίωσης για τους πολίτες. Ούτε «ευκαιρίες μέσα από την κρίση», ούτε «καλύτερο μέλλον», παρά μόνο ένα παρόν με λιγότερα για τους περισσότερους…

Τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ φέρνουν την Ήπειρο κάπου στη μέση του «πίνακα φτώχειας», υπενθυμίζοντας ότι είναι άλλο «ο κόσμος είναι φτωχός» και άλλο «είναι φτωχή η περιοχή». Η Ήπειρος δεν είναι αυτό που συχνά παρουσιάζεται, αλλά τον πλούτο της δεν τον απολαμβάνουν οι πλειοψηφίες (όπως και πουθενά άλλωστε). Πιο πάνω βρίσκονται η Θεσσαλία (και όμως…), η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και η Δυτική Ελλάδα.  

Μέση είναι επίσης η «επίδοση» στο δείκτη ανισότητας που φτάνει το 25,3% και δεν είναι από τους μεγαλύτερους στη χώρα, είναι ωστόσο πολύ κοντά στο μέσο όρο (οι αποκλίσεις δεν είναι μεγάλες).

Μπορείτε να διαβάσετε την περίληψη ή και όλη την έκθεση, εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back