ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πιο βίαιη επέτειος

Εικόνα του άρθρου Η πιο βίαιη επέτειος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/02/2017, 21:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα επεισόδια που έγιναν το πρωί στην κατάθεση στεφανιών, ήταν από τα σκληρότερα των τελευταίων ετών στα Γιάννενα. Συνολικά, επτά άτομα νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, έξι αστυνομικοί και ένας διαδηλωτής. Αυτός ήταν και ο πιο σοβαρά τραυματίας, στο κεφάλι. Ο διαδηλωτής κρατήθηκε στην αστυνομία  και μεταφέρθηκε αργότερα στο νοσοκομείο. Έκανε εξετάσεις και κρατήθηκε για νοσηλεία, καθώς η κατάσταση κρίθηκε σοβαρή. Η αξονική ήταν «καθαρή» και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Αντιδράσεις σημειώθηκαν και στο νοσοκομείο, καθώς ο τραυματίας μεταφέρθηκε δέσμιος εκεί. Σύμφωνα με το news247, η αστυνομία ισχυρίζεται ότι ο τραυματίας «ήταν ήδη τραυματισμένος» όταν προσήχθη. Ωστόσο, αυτόπτες αναφέρουν ότι λίγο πιο κάτω, προς τον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο, ο τραυματίας χτυπήθηκε βίαια από αστυνομικούς και μεταφέρθηκε συρόμενος για προσαγωγή. Ο διαδηλωτής νοσηλεύεται φρουρούμενος. Οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν (επτά σύμφωνα με την αστυνομία), είχαν λιγότερο σοβαρά τραύματα, από τις σημαίες των διαδηλωτών. Ένας εκ των αστυνομικών τραυματίστηκε σοβαρότερα, με πληγή στο κεφάλι. 

Επίσης, η αστυνομία δεν επέτρεψε να περάσουν οι διαδηλωτές της Spider που είχαν κατέβει με πανό στην παρέλαση. 


Τα επεισόδια ουσιαστικά πυροδοτήθηκαν από την παρουσία βουλευτή της νεοναζιστικής ΧΑ Χρ. Παππά στις εκδηλώσεις. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η αστυνομική δύναμη έδειξε «υπερβάλλοντα ζήλο», ειδικά μετά την πρώτη σύγκρουση με τους διαδηλωτές, κατά την οποία αυτοί «ψέκασαν» με πυροσβεστήρα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κώστας Κίτσιος κατήγγειλε την τοπική ηγεσία της αστυνομίας, λέγοντας ότι «έστειλε τους αστυνομικούς ως πρόβατα επί σφαγή».

Στις φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου (μια από αυτές είναι η παραπάνω), εικονίζεται άνδρας της ασφάλειας (;), ένοπλος πάντως (σε φωτογραφία ξεχωρίζει το όπλο του) να χτυπάει διαδηλωτή με σημαία. Το περιστατικό είναι σίγουρα… εκτός πρωτοκόλλου και η αστυνομία δεν έχει πάρει θέση.

Τα επεισόδια καταδίκασαν τόσο ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, όσο και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Ο δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος κατήγγειλε την παρουσία του βουλευτή της ΧΑ, λέγοντας ότι «κατά τη διάρκεια της δοξολογίας μέσα στη Μητρόπολη Ιωαννίνων ο κ. Παππάς υπήρξε προκλητικός». Αντίστοιχες καταγγελίες κάνουν και διαδηλωτές.

Ο κύκλος της βίας στην πόλη έχει ανοίξει πάλι, με την αστυνομία να επιδεικνύει για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες, «σιδηρά πυγμή». Ο σημερινός συνδυασμός, με τη «θεσμική» παρουσία της ΧΑ και την προστασία της, κάνει περισσότερο περίπλοκο το πρόβλημα.

Αυτή την ώρα (20.00, 21/2) κρατούνται τρία άτομα (συν ο τραυματίας στο νοσοκομείο) και αναμένεται να τους απαγγελθούν κατηγορίες. 

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back