Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν οι Beach Boys είχαν την επιφοίτηση

Εικόνα του άρθρου Όταν οι Beach Boys είχαν την επιφοίτηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2018, 21:44
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υπάρχουν αυτοί που θεωρούν καλύτερο άλμπουμ όλων των εποχών το Sgt Pepper’s των Beatles. Υπάρχουν και άλλοι που παίρνουν το μέρος των Stones (αλλά διχάζονται στο άλμπουμ).

Υπάρχει και ο «τρίτος δρόμος» που έλεγε παλιότερα ο Αντρέας, αλλά δεν πάει στον «πασοκικό σοσιαλισμό», αλλά στο Pet Sounds των Beach Boys που κυκλοφόρησε σαν σήμερα, πριν από 52 ολόκληρα χρόνια. Και δεν έχουν άδικο…

Το Pet Sounds είναι ένα αριστούργημα, γεννημένο κατά βάση από το μυαλό του Μπράιαν Γουίλσον, ενός από τους τελευταίους χαρισματικούς συνθέτες της χρυσής εποχής του ροκ εν ρολ.

To 1966 λοιπόν, οι Beach Boys, είχαν ήδη δέκα LP’s και ετοιμάζονταν να βγάλουν το 11ο.

Στην πραγματικότητα, η πλανητική οντότητα που ακούει στο όνομα «Μπράιαν Γουίλσον» είχε, με ελάχιστα δημοκρατικές διαδικασίες, αναλάβει όλο το εγχείρημα, βάζοντας στην άκρη βασικά τα αδέρφια του (και ειδικά τον Καρλ).

Ήδη, λίγο νωρίτερα οι Beatles είχαν «υποδείξει» μέσες-άκρες το «άλμπουμ με κεντρική ιδέα» στα αυλάκια του Rubber Soul, ενώ οι Who έδειχναν ότι θα ακολουθούσαν σύντομα.

Ο Γουίλσον είχε ήδη το πλάνο στο μυαλό του. Ένα άλμπουμ που θα «γεφύρωνε» τη χαλαρή περίοδο των BB με την ψυχεδελική concept εποχή στην  οποία ήθελε να εισάγει τη μπάντα. Ήθελε ένα άλμπουμ που θα γινόταν με τη wall of sound τεχνική του Φιλ Σπέκτορ και τελικά, κατέληξε με ένα διαμάντι που ήταν περισσότερο σόλο δίσκος του, παρά της μπάντας.

Στις 16 Μαΐου 1966 λοιπόν, κυκλοφόρησε «ο πιο progressive ποπ δίσκος» της εποχής, σύμφωνα με τους κριτικούς. Όντως, το άλμπουμ τιμήθηκε δεόντως, ακόμα και με ακαδημαϊκές αναφορές, ενώ αρκετές λίστες το τοποθέτησαν ψηλά ή στην κορυφή: 2ο στο Rolling Stone, 1ο στο ΝΜΕ και το Mojo.

Ένα χρόνο μετά, οι Beatles κυκλοφορούσαν το Sgt Pepper’s, το οποίο έμελλε να μείνει πιο έντονα χαραγμένο στη μουσική μνήμη ως «έργο-τομή» στο ψυχεδελικό ροκενρόλ.

Αν δεν υπήρχε όμως το Pet Sounds…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back