Το Its Kale Festival στο Κάστρο της πόλης που ξεκίνησε πέρσι με πολλές προσδοκίες, παραμένει (προσπαθεί να παραμείνει τουλάχιστον) ένα φεστιβάλ αλλά χωρίς το Ιτς Καλέ λόγω της εμπλοκής με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Η μη πραγματοποίηση της συναυλίας των Tiger Lillies λόγω της αιφνιδιαστικής ενημέρωσης εκ μέρους της Εφορείας περί άρνησης των αρχαιοφυλάκων συμμετοχής σε εκδηλώσεις πέραν του ωραρίου τους, ήταν το γεγονός που οδήγησε σε μια σαφέστατη διάρρηξη των σχέσεων των δύο πλευρών.
Είναι σαφές ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν αφήνει ανοιχτό πια κανένα παράθυρο διαπραγμάτευσης και καλής διάθεσης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών Κώστας Γκόγκος ήταν αυτός που ανέλαβε να «επικυρώσει» το κακό κλίμα που υπάρχει πια. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ανακοίνωσε σήμερα ότι όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Its Kale Festival μεταφέρονται στο Γιαννιώτικο Σαλόνι (ο καιρός βέβαια άλλαξε αρκετά τα σχέδια), ανεξαρτήτως της όποιας εξέλιξης με το Ιτς Καλέ. Επιπλέον, ο κ. Γκόγκος άσκησε σκληρή κριτική στον προϊστάμενο της Εφορείας Κώστα Σουέρεφ, τον οποίο η δημοτική αρχή θεωρεί επί της ουσίας τον υπεύθυνο για την εμπλοκή με τον χώρο του Ιτς Καλέ.
«Ο κ. Σουέρεφ είναι ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα που μετέτρεψε ένα κλαδικό αίτημα των αρχαιοφυλάκων σε αυθαίρετη απαγόρευση» (σ.σ. οι αρχαιοφύλακες ζητούν τη διευθέτηση της πληρωμής τους για την υπερωριακή απασχόληση με Κοινή Υπουργική Απόφαση). «Το αίτημα των αρχιφυλάκων και οι διαδικασίες με το υπουργείο Πολιτισμού, δεν έχουν οδηγήσει κανέναν υπεύθυνο σε όλη την Ελλάδα να απαγορεύσει εκδηλώσεις» τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εκδηλώσεις που έγιναν την 21η Ιουνίου σε αρχαιολογικούς χώρους της Πάτρας και της Αθήνας. Αναφερόμενος δε στο έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων στις 30 Μαΐου με το οποίο δόθηκε άδεια για τις εκδηλώσεις με την επιφύλαξη της «κινητοποίησης» των αρχαιοφυλάκων, επεσήμανε ότι «τα περί επιφυλάξεων που ψελλίζει, είναι προφανώς απέλπιδα προσπάθεια δημοσιοϋπαλληλικού τύπου για κάλυψη νώτων».
Ο κ. Σουέρεφ, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε κάνει δηλώσεις (μετά από αίτημα τοπικών ΜΜΕ, δεν ήταν δηλαδή προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου). Αφού εξέφρασε τη λύπη του για ό,τι έγινε, απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που συνέβη, δεν είναι θέμα της Εφορείας αλλά της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού. Όσο όμηρος είναι η δημοτική αρχή, τόσο είμαστε κι εμείς». Πρόσθεσε δε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών γνώριζε το πρόβλημα από 30 Μαΐου και ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να πιέσει πολιτικά το υπουργείο για την υπογραφή της ΚΥΑ για τους αρχαιοφύλακες.
Η απάντηση του κ. Γκόγκου στα επιχειρήματα του κ. Σουέρεφ ήταν η εξής: «Η δημοτική αρχή και οι πολίτες των Ιωαννίνων δεν εκβιάζονται και οι θεσμοί της πόλης δεν γίνονται έρμαιο στις διαθέσεις και την ανεπάρκεια κανενός». Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου υπενθύμισε δε ότι ο κ. Σουέρεφ είχε συμμετάσχει «περιχαρής στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του Ιτς Καλέ» (η συνέντευξη δόθηκε στις 29 Μαΐου, με το αίτημα των αρχαιοφυλάκων να βρίσκεται προ ημερών στο τραπέζι διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Πολιτισμού), όπως και ότι το Its Kale Festival βρίσκεται υπό την αιγίδα και υπό χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού.
Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, το Its Kale Festival ως φεστιβάλ πόλης θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά από το μηδέν. Την ίδια ώρα, η πόλη των Ιωαννίνων φαίνεται να χάνει έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο για τη φιλοξενία συναυλιών κι άλλων εκδηλώσεων. Το Ιτς Καλέ είχε μπει στον χάρτη των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου εδώ και αρκετά χρόνια –και με το φεστιβάλ, οι εκδηλώσεις είχαν αρχίσει να αποκτούν μια πιο συγκροτημένη μορφή και μια συγκεκριμένη ταυτότητα. Η ανάγκη για την εξεύρεση μιας αξιόπιστης λύσης για τον ρόλο του αρχαιολογικού αυτού χώρου -και με τους κατάλληλους όρους και προϋποθέσεις- αφορά όλη την πόλη ανεξαρτήτως θεσμών.