ΕΛΛΑΔΑ

Όταν η «επιδοματική πολιτική» γίνεται «μποναμάς»

Εικόνα του άρθρου Όταν η «επιδοματική πολιτική» γίνεται «μποναμάς»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2022, 11:23
ΕΛΛΑΔΑ

Μπορεί τα Χριστούγεννα να αργούνε ακόμα, αλλά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο όλο και περισσότερο παίζει το ρόλο του κυβερνητικού image maker, στέλνει «μποναμάδες».

Πώς το καταφέρνει; Εύκολα, με μια σύνοψη των κριτηρίων για τα δύο επιδόματα που πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση, αυτό της θέρμανσης και την «επιταγή ακρίβειας», τα οποία το ΑΠΕ βαφτίζει ατυχώς «μποναμάδες».

Ατυχώς γιατί σε καιρούς καπλάζουσας ακρίβειας, μπορεί ένα επίδομα να είναι όντως στήριξη στα χειμαζόμενα ελληνικά νοικοκυριά, είναι όμως στα όρια της υπερβολής να θεωρείται «μποναμάς» ένα επίδομα που είναι αμφίβολο αν θα καλύψει το μέγεθος των αυξήσεων.

Ο «μποναμάς», που προέρχεται από τη διάλεκτο της Σαρδηνίας και τη λέξη «bonamanu», σημαίνει αυτολεξεί «πρωτοχρονιάτικο δώρο».

Βέβαια, τα πρωτοχρονιάτικα δώρα είναι συνήθως αυτά που φέρνουν χαρά και μένουν και όχι αυτά που θα δοθούν αναδρομικά για να καταναλωθούν εν ριπή οφθαλμού για σκοπούς επιβίωσης.

Επίσης, είναι ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο η «επιδοματική πολιτική» που τόσο υποτίθεται ότι μέμφεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ξαφνικά έγινε «μποναμάς», ανάγοντας το πολιτικό πρόσημο στη γνωστή σκηνή Παπαμιχαήλ-Βουγιουκλάκη και «θα το κάψουμε κυρ Στέφανε…».

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης, δεν έχει ανοίξει ακόμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back