Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όσο πιο αργά, τόσο χειρότερα

Εικόνα του άρθρου Όσο πιο αργά, τόσο χειρότερα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2020, 01:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η τοπική οικονομία βιώνει τη δεύτερη καραντίνα της. Μια καραντίνα που έρχεται να εξαντλήσει τις όποιες αντοχές είχε και όσες απέμειναν. Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ιδίως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Οι περισσότερες από αυτές ευελπιστούν, έστω και λίγο, στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου» που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», το οποίο πήρε νέα παράταση υποβολής των αιτήσεων μέχρι 4 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έρχεται να στηρίξει το κεφάλαιο κίνησης μιας μικρής επιχείρησης. Επί της ουσίας, δίνει μια ευκαιρία στους επαγγελματίες να ανταποκριθούν όσο γίνεται σε βασικές υποχρεώσεις, όπως ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, ενοίκια κ.λπ., για ένα μικρό διάστημα.

Το ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτό το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, είναι εκ των πραγμάτων μεγάλο, καθώς η επιχορήγηση είναι μη επιστρεπτέα, και κυμαίνεται από 2.000 έως 15.000 ευρώ. Οικονομικοτεχνικά, μελετητικά και λογιστικά γραφεία, μικρά και μεγάλα, τον τελευταίο καιρό έχουν υψηλό φόρτο εργασίας, με την ανάλογη, μικρή ή μεγάλη, αμοιβή…

Ακριβώς αυτός ο υψηλός φόρτος εργασίας, και η ενδεχόμενη αδυναμία τους να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για την κατάθεση των φακέλων (ηλεκτρονικά), ήταν το βασικό επιχείρημα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για να δοθεί νέα παράταση. Το αίτημά του που κατατέθηκε σήμερα προς τον περιφερειάρχη Ηπείρου, ήταν να δοθεί παράταση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν άργησε να ανακοινώσει παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων: μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνεται. Η αρχική προκήρυξη της δράσης έγινε στις 15 Οκτωβρίου με τελική ημερομηνία την 4η Νοεμβρίου.

Πέραν των παρατάσεων των προθεσμιών που έχουν τη σημασία τους, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ζητά την αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης ώστε να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις. Πριν από δύο ημέρες μάλιστα, το Επιμελητήριο μετέφερε διαβεβαίωση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου ότι «θα καταστεί εφικτό να αυξηθούν οι αρχικοί προϋπολογισμοί των προγραμμάτων τουλάχιστον στο 40% των αρχικών προϋπολογισμών τους» (για την Περιφέρεια Ηπείρου, δηλαδή, από τα 30 εκατ. ευρώ στα 42 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δεν ήταν καθόλου «φιλικός» στην ιδέα υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος τον Σεπτέμβριο, όταν και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας έκανε το πρώτο βήμα για την άμεση επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» δεν έχει διαθέσιμα κονδύλια. Δεν είχε άλλη επιλογή, όμως, από τη στιγμή που σε κεντρικό επίπεδο αποφασίστηκε και οι υπόλοιπες 12 Περιφέρειες να εφαρμόσουν ανάλογο με αυτό της Κεντρικής Μακεδονίας πρόγραμμα –χωρίς ωστόσο να ξεκαθαριστεί πώς θα «λειτουργήσει» το κάθε περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα με τις δεσμεύσεις που έχει για άλλα έργα.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκρινε το αίτημα της Ελλάδας για το καθεστώς ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε 12 Περιφέρειες, με συνολικό προϋπολογισμό 1,5 δις ευρώ, υπό τον όρο ότι οι αποφάσεις ένταξης θα είναι έτοιμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Ωστόσο, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, στη σημερινή του επιστολή προς τον περιφερειάρχη, αναφέρει ότι η αξιολόγηση των φακέλων έχει παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021 για όλες τις Περιφέρειες. Κάτι τέτοιο σημαίνει περισσότερος χρόνος στις Περιφέρειες για να αξιολογήσουν τα αιτήματα των επιχειρήσεων. Και ο περισσότερος αυτός χρόνος, δεν είναι υπέρ των μικρών επιχειρήσεων … Κι αυτό επειδή εκ των πραγμάτων, θα πάρει παράταση και η εκταμίευση του όποιου ποσού. Πόσος χρόνος θα χρειαστεί; Αυτό εξαρτάται από τις δυνατότητες της κάθε υπηρεσίας να αξιολογήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα χιλιάδες αιτήματα που θα γίνουν.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι η συγκεκριμένη επιχορήγηση δεν έχει τη μορφή επένδυσης αλλά αποτελεί ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης μιας επιχείρησης για να αντέξει, μια άμεση στήριξη. Σημειωτέον δε ότι η ενίσχυση αυτή αφορά τα όσα βίωσαν οι επιχειρήσεις τους προηγούμενους μήνες, με την πρώτη καραντίνα ακόμη… Όσο περισσότερο αργεί η στήριξη των επιχειρήσεων αυτών, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να μην υπάρχουν τους επόμενους μήνες αρκετές από τις επιχειρήσεις που σήμερα αιτούνται την επιχορήγηση.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back