Λυκ πίσω
ΘΕΑΤΡΟ

«Ορέστεια» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Εικόνα του άρθρου «Ορέστεια» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/07/2019, 19:34
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος «Ορέστεια» του Αισχύλου έρχεται το Εθνικό Θέατρο στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης στις 12 και 13 Ιουλίου, στις 21:00. Τρεις γυναίκες σκηνοθετούν από ένα έργο της τριλογίας. Η έλευση του Εθνικού Θεάτρου γίνεται στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Δωδώνης, με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

Στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, θα δοθούν δύο παραστάσεις, ως εξής: Στις 12 Ιουλίου θα ανέβει ο «Αγαμέμνων» σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη και στις 12 Ιουλίου οι «Χοηφόροι» σε σκηνοθεσία Λιλλύ Μελεμέ και οι «Ευμενίδες»  σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη.

Ο «Αγαμέμνων» είναι το πρώτο έργο της τριλογίας, που αφηγείται την επιστροφή του βασιλιά Αγαμέμνονα στο Άργος όπου δολοφονείται από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα. Στον ρόλο του Αγαμέμνονα ο Αργύρης Ξάφης και της Κλυταιμνήστρας η Εύη Σαουλίδου.

Οι «Χοηφόροι» τοποθετούνται χρονικά 10 χρόνια μετά το τέλος του Αγαμέμνονα. Η Ηλέκτρα που πενθεί τον δολοφονημένο πατέρα της, περιμένει την επιστροφή του αδελφού της Ορέστη για να εκδικηθούν. Στον ρόλο της Ηλέκτρας η Μαρία Κίτσου και στον ρόλο του Ορέστη ο Γιάννης Νιάρρος. Κλυταιμνήστρα η Φιλαρέτη Κομνηνού.

Οι «Ευμενίδες», το τρίτο μέρος της αισχύλειας τριλογίας έχει ως θέμα την καταδίωξη του Ορέστη από τις Ερινύες, μετά τη μητροκτονία, και τη δοκιμασία που πρέπει να περάσει για τον εξευμενισμό των Ερινύων. Τους ρόλους ερμηνεύουν Αγγελική Παπαθεμελή, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Στέλλα Βογιατζάκη κ.ά.

Το φεστιβάλ διοργανώνουν ο Δήμος Δωδώνης, η Περιφέρεια Ηπείρου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, καθώς ο Δήμος Δωδώνης καλύπτει τα έξοδα από ιδίους πόρους αλλά κυρίως από χορηγίες μεγάλων εταιριών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3