ΗΠΕΙΡΟΣ

«Ορεινών Συμφωνία»: «Το μαύρο… άσπρο δεν γίνεται»

Εικόνα του άρθρου «Ορεινών Συμφωνία»: «Το μαύρο… άσπρο δεν γίνεται»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2024, 18:36
ΗΠΕΙΡΟΣ

Tη δέσμευση ότι θα τηρήσει την αποστολή της από τη θέση της αντιπολίτευσης, ότι θα συμφωνεί με τη δημοτική αρχή όταν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του Δήμου και ότι θα διαφωνεί σε αντίθετη περίπτωση, όπως και ότι θα καταγγέλλει, ακόμα και με προσφυγή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, περιπτώσεις που θεωρεί ότι δεν υπάρχει νομιμότητα, διαφάνεια και χρηστή διαχείριση, καταθέτει η παράταξη «Ορεινών Συμφωνία» του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη Άρτας, με επικεφαλής την Ελευθερία Κοσσυβάκη.

Η παράταξη έρχεται να παρέμβει και με δημόσια ανακοίνωσή της για τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν κατά τις ειδικές συνεδριάσεις –της λογοδοσίας και του προϋπολογισμού. Όπως υποστηρίζει, και στις δύο συνεδριάσεις, αποτυπώθηκε η ισχνή έως τραγική κατάσταση των οικονομικών του Δήμου αλλά και η υστέρηση σε ζητήματα υποδομών. «Κι αυτό πάρα την εργώδη προσπάθεια της δημοτικής αρχής να πείσει για το αντίθετο, να αποκρύψει την πραγματικότητα και να κάνει το μαύρο άσπρο, όπως έχει συνηθίσει» τονίζει η «Ορεινών Συμφωνία».

Κατά τη συνεδρίαση της λογοδοσίας, η παράταξη έθεσε προς συζήτηση πέντε θέματα: τη νομιμότητα απευθείας ανάθεση Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου, τη βελτίωση της ύδρευσης-υδροδότησης των κοινοτήτων, τον καθαρισμό των δρόμων και λειτουργία των μηχανημάτων του Δήμου, την απένταξη χρηματοδότησης του δρόμου Άνω Καλεντίνη-Πλακουτσείικα και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, τη στήριξη των τοπικών συμβουλίων και τη σύσταση πάγιας προκαταβολής στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας. Για το τελευταίο θέμα, «η δημοτική αρχή υπόσχεται αλλά δεν το εφαρμόζει στην πράξη παρά το γεγονός ότι αποτελεί δέσμια υποχρέωσή της».

Όσον αφορά τη συνεδρίαση του προϋπολογισμού, στην οποία τοποθέτηση έκανε η επικεφαλής της παράταξης, αναφέρεται ότι η δημοτική αρχή του Περικλή Μίγδου για άλλη μια θητεία «ακολουθεί μια διαχειριστική λογική» ενώ παρουσίασε έναν φτωχό προϋπολογισμό, μόλις 14,5 εκατ. ευρώ.

«Ένας προϋπολογισμός που απέχει από τις πραγματικές ανάγκες, χωρίς έργα για παραγωγικές ομάδες, χωρίς μελέτες για την αναβάθμιση των οδικών συνδέσεων, χωρίς προγραμματισμό για την ανάδειξη του πολιτισμού. Αν αφαιρέσουμε τις ανελαστικές δαπάνες και τα χρέη του δήμου το αποθεματικό είναι μερικές χιλιάδες ευρώ. Και όλα αυτά ισχύουν εφόσον έχουν εγγραφεί όλες οι υποχρεώσεις του Δήμου» επισημαίνεται από την παράταξη, η οποία καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Επίσης, η παράταξη αποδίδει ευθύνες στη δημοτική αρχή για την απένταξη του δρόμου Άνω Καλεντίνη-Πλακουτσέικα, «με αποτέλεσμα να χαθεί μισό εκατομμύριο από χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (υποβλήθηκε πρόταση για δρόμο χωρίς υπόβαση και εκπρόθεσμη απόφαση του ΔΣ!)».

Στην ανακοίνωσή της θέτει δε και το ζήτημα του χρέους του Δήμου προς τον Σύνδεσμο Ύδρευσης που «συνολικά για τους δύο Δήμους ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με ανακοινώσεις του γειτονικού Δήμου Νικ. Σκουφά, που συμμετέχει σε ποσοστό 25%, Είναι ετήσια υποχρέωση του Δήμου μας η συνδρομή προς τον Σύνδεσμο Ύδρευσης, την οποία δεν παραλείπουν να επαναλαμβάνουν στις εκθέσεις τους οι ορκωτοί λογιστές».

Σε αυτό το σημείο, η «Ορεινών Συμφωνία» αναφέρει ότι στη συνεδρίαση επισημάνθηκε η ανάγκη επίλυσης των μακροχρόνιων θεμάτων της ύδρευσης όλων των κοινοτήτων. Επιπλέον, «επειδή η παροχή ύδρευσης και υδροδότησης του δήμου είναι προβληματική και αυτό επιβεβαιώνεται κάθε καλοκαίρι, προτείνουμε την μείωση των τελών ύδρευσης προς τους δημότες και τους επαγγελματίες της περιοχής που επιβαρύνονται δυσανάλογα».

Τέλος, αναφέρεται στην πρότασή της για δημιουργία Τεχνικής Υπηρεσίας για την παρακολούθηση των έργων και την εκπόνηση των μελετών. «Δεν αποτελούν λύση οι δανεικοί μηχανικοί. Είναι ζήτημα επιβίωσης του Δήμου μας. Το προσωπικό είναι έμπειρο και επαρκεί για την δημιουργία Τεχνικής Υπηρεσίας! Είναι απαράδεκτο να μην έχει δουλευτεί ακόμη η ΣΑΤΑ του 2020, 2021, 2022 και 2023» καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3