Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Όπως οι ευεργέτες έφτιαναν ένα γεφύρι»…

Εικόνα του άρθρου «Όπως οι ευεργέτες έφτιαναν ένα γεφύρι»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2017, 16:29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για το «Ζιαφέτι του Λάκη στον Μανασσή Ζαγορίου» τα έχουμε πει ήδη αναλυτικά, με τους πρωταγωνιστές, εδώ και καιρό. Χτες όμως, ήρθε η ώρα για την επίσημη παρουσίαση του διπλού cd, μπροστά σε κόσμο, ενδεχομένως με «συνδαιτημόνες» εκείνου του γλεντιού στον Μανασσή, αλλά και με την άποψη των «ειδικών».

Ένας από αυτούς, ο καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου Γιώργος Κοκκώνης, έκανε το περίγραμμα της σημασίας μιας τέτοιας κυκλοφορίας. Καταρχάς, αναφέρθηκε στους «σκαπανείς» με το «Γλέντι του Μάνθου» και την ορχήστρα που έπαιξε εκεί (ο Γρηγόρης Καψάλης ήταν παρών χτες στα παλιά σφαγεία, στην πρώτη σειρά) και την «παρακαταθήκη» για τους επόμενους που θα ακούσουν τέτοιες δουλειές. Έπειτα, αυτοχαρακτηριζόμενος ως… «αρχαιολόγος», μίλησε για τα στοιχεία που υπάρχουν στο cd και δεν είναι ζαγορίσια, ωστόσο, γίνονται τέτοια γιατί παίζονται εκεί, με συγκεκριμένο τρόπο, μιας και τα παραγγέλνουν οι μερακλήδες χορευτές.

Τέλος, στην καλύτερη παρομοίωση της βραδιάς, είπε ότι όπως παλιότερα οι ευεργέτες έφτιαχναν ένα γεφύρι ή μια βρύση, έτσι και τώρα, το «Ζιαφέτι του Λάκη» είναι μια αντίστοιχη προσφορά στην ευρεία δραστηριότητα του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων. Ο Λάκης, είναι ο Πολύβιος Καρράς, διατελέσας πρόεδρος του συνδέσμου για χρόνια και «ψυχή» του, καθώς επίσης και οικοδεσπότης του συγκεκριμένου γλεντιού.

Η εκδήλωση που, στο θεωρητικό της κομμάτι συντονίστηκε από το δημοσιογράφο Φιλήμονα Καραμήτσο, είχε και μουσικό κομμάτι αργότερα, από τους ανθρώπους που έπαιξαν και στο cd και εντάσσεται στα 100 χρόνια ύπαρξης του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων.

 Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Συνδέσμου, συνεχίζονται αύριο Σάββατο, στις 20.00 στην αίθουσα "Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα" της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, με την προβολή του ντοκιμαντέρ "ως αργυρούς αιών".

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back