ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα… ζιαφέτι για τα 100 χρόνια

Εικόνα του άρθρου Ένα… ζιαφέτι για τα 100 χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2017, 15:11
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του (1917-2017) συμπληρώνει φέτος ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων. Με την ευκαιρία και κατά τη διάρκεια του επετειακού έτους πραγματοποιούνται δράσεις, εκδηλώσεις και εκδόσεις με διττό στόχο: την απόδοση τιμής στους λειτουργούς και τα μέλη του συνδέσμου στη μακρόχρονη παρουσία του στα τοπικά –και όχι μόνο- πολιτιστικά δρώμενα  και τη ανάδειξη της συνολικής πορείας και δημιουργίας του Συνδέσμου.

Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, στις 20:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», παλιά σφαγεία, η έκδοση του διπλού δίσκου με τίτλο «Το Ζιαφέτι του Λάκη, στον Μανασσή Ζαγορίου»

Αφορά μέρος του μουσικού γλεντιού που, ως ζιαφέτι, πραγματοποιήθηκε στον Μανασσή Ζαγορίου στο σπίτι του Πολύβιου Καρρά στις 19 Αυγούστου του 2015.

Οι μουσικοί που συμμετείχαν ήταν: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Βασίλης Παπαγεωργίου (κλαρίνο), Παναγιώτης Λάλεζας (τραγούδι), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Παπαζήκος Φώτης (λαούτο και τραγούδι), Γιάννης Διαμάντης (κιθάρα), Πέτρος Παπαγεωργίου (κρουστά). Για τις ανάγκες τις έκδοσης, καθώς και για καθαρά τεχνικούς λόγους, η τελική ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου του 2016, στο παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο στο Δίκορφο με τους ίδιους μουσικούς.

Οι δύο δίσκοι που θα παρουσιαστούν, περιέχουν αποσπάσματα από το ζιαφέτι, με τραγούδια και οργανικούς σκοπούς που λέγονται στο Ζαγόρι και είτε ταυτίζονται με την περιοχή είτε αποτελούν συνήθως παραγγελίες των ζαγορίσιων μερακλήδων χορευτών.

Την ηχογράφηση και τον σχεδιασμό του ήχου πραγματοποίησε ο Νίκος Διονυσόπουλος, ο οποίος σχεδίασε και το ένθετο της έκδοσης. Τα μουσικολογικά κείμενα είναι του μουσικολόγου Γιώργου Κοκκώνη.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων Γιώργος Παπαλεοντίου και οι δύο προαναφερθέντες μουσικολόγοι θα μιλήσουν για την έκδοση. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Φιλήμων Καραμήτσος.

Η παρουσίαση θα κλείσει με ζωντανές, επί σκηνής, μουσικές εκτελέσεις αποσπασμάτων της έκδοσης από τους μουσικούς που συμμετείχαν στην έκδοση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back