ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όποιος ανακυκλώνει, κερδίζει

Εικόνα του άρθρου Όποιος ανακυκλώνει, κερδίζει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/03/2018, 23:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από λίγα χρόνια, ο Δήμος Ιωαννιτών άρχισε να αντιμετωπίζει πιο σοβαρά απ’ ό,τι τουλάχιστον στο παρελθόν την ανακύκλωση, προχωρώντας και στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Ωστόσο, η ανακύκλωση στην πόλη των Ιωαννίνων έχει πολύ δρόμο ακόμη. Την ίδια ώρα, έχουν σχεδιαστεί και αναμένονται κάποια στιγμή να λειτουργήσουν τα «πράσινα σημεία» (οριοθετημένος χώρος για την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών) και οι «γωνιές ανακύκλωσης» (σε γειτονιές της πόλης), που θα αλλάξουν τον τρόπο οργάνωσης της ανακύκλωσης.

Προς το παρόν, ο Δήμος επιχειρεί να κινητοποιήσει τους πολίτες με την εφαρμογή ενός εργαλείου ευαισθητοποίησης και επιβράβευσης. Εδώ και λίγες μέρες, τα Γιάννενα είναι μία από τις τέσσερις πόλεις που συμμετέχουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα followgreen, την οποία έχει αναπτύξει ιδιωτική εταιρία. Το όλο κόνσεπτ της πλατφόρμας στηρίζεται στην ανταμοιβή των πολιτών που ανακυκλώνουν ή που επιδεικνύουν έστω τη διάθεση να ενημερωθούν και να μάθουν σημαντικές λεπτομέρειες για τα ανακυκλώσιμα υλικά. Όσοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, συλλέγουν πόντους τους οποίους μπορούν να εξαργυρώνουν με κουπόνια σε συνεργαζόμενες ντόπιες επιχειρήσεις (από καφέ και είδη δώρων μέχρι φροντιστήρια). Μέχρι στιγμής, 50 επιχειρήσεις συμμετέχουν στο γιαννιώτικο followgreen.gr, προσφέροντας εκπτώσεις ή προσφορές. Όπως είναι εύλογο, τους περισσότερους πόντους παίρνουν όσοι ανακυκλώνουν -το όλο σύστημα βασίζεται στις καλές προθέσεις των πολιτών, καθώς δεν υπάρχει  τρόπος επαλήθευσης των προς ανακύκλωση υλικών που δηλώνει ο κάθε πολίτης. Προς το παρόν τουλάχιστον…

Στο www.followgreen.gr μπορεί να βρει κανείς και όλες τις επιλογές (σημεία ανακύκλωσης) που υπάρχουν για κάθε υλικό. Τη διαχείριση της followgreen, στην οποία ο κάθε πολίτης πρέπει να δημιουργήσει προσωπικό λογαριασμό, έχει αναλάβει η εταιρία που έχει αναπτύξει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Τέτοιου είδους εργαλεία συμβάλλουν κι αυτά ώς έναν βαθμό στην ενεργοποίηση των πολιτών για να ανακυκλώνουν περισσότερα και πιο σωστά τα απορρίμματα. Ίσως είναι πολύ νωρίς (και αισιόδοξο) να μιλήσουμε για τη διαμόρφωση μιας κοινωνικής συνείδησης γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ωστόσο, η ανταμοιβή των πολιτών δεν μπορεί να γίνεται επ’ αόριστον με κουπόνια για έναν καφέ ή για ένα σάντουιτς. 

Ο νόμος 4496/2017 ήρθε να δώσει στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και στους Δήμους ευκαιρίες διαχείρισης των απορριμμάτων βάσει της καθιερωμένης πια σε διεθνές επίπεδο πρακτικής «πληρώνω όσο πετάω». Η πρακτική αυτή σημαίνει επί της ουσίας ότι η μεγαλύτερη και πιο δίκαιη ανταμοιβή για τους πολίτες είναι η μείωση των δημοτικών τελών. Αρκεί οι πολίτες να ανακυκλώνουν και οι Δήμοι να κάνουν σωστή δουλειά στην οργάνωση της ανακύκλωσης. Κι όλα αυτά ιδίως από τη στιγμή που σε έναν χρόνο  θα ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, όπου το τέλος εισόδου θα είναι πολύ ακριβότερο από ό,τι είναι σήμερα στον ΧΥΤΑ Ελληνικού. Κάτι που το πιο πιθανό είναι ότι θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε αύξηση των δημοτικών τελών σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου. Η ανακύκλωση λοιπόν αποτελεί μονόδρομο στη διαχείριση των απορριμμάτων όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς…


* Φωτογραφία από τη δράση του Δήμου Ιωαννιτών στο Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό πάρκο με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για την πλατφόρμα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back