Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Οpen mall Άρτας… με δόσεις

Εικόνα του άρθρου Οpen mall Άρτας… με δόσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/02/2022, 01:28
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το open mall (ανοικτό κέντρο εμπορίου) Άρτας αναμένεται ή προσδοκά να χρηματοδοτηθεί από τρεις πηγές: από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» και ενδεχομένως από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης το open mall δεν θα έχει τελικά έναν συνολικό προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ, αλλά πάνω από 10 εκατ. ευρώ…

Η υπόθεση του ανοικτού κέντρου εμπορίου προκάλεσε τον τελευταίο καιρό πολιτικές εντάσεις και μια αντιπαράθεση μεταξύ του Δήμου Αρταίων και του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, που αποτελεί εταίρο της δράσης του open mall.

Η δράση αυτή είχε ενταχθεί πριν από τρία χρόνια στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα αυτό δεν ξεπερνούσε το 1,9 εκατ. ευρώ (1,5 εκατ. ευρώ για τον Δήμο και 400.000 ευρώ για τον Εμπορικό Σύλλογο), με τον Δήμο Αρταίων να δεσμεύεται ότι θα διαθέσει ιδίους πόρους. Ο Δήμος Αρταίων, επίσης, αποφάσισε να προχωρήσει σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, με την οριστική μελέτη να την παραλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες.

Μετά και την ένταση που υπήρχε το τελευταίο διάστημα και τους εκφρασμένους φόβους για απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε χτες για το έργο του open mall, παρουσία και των μελετητών.

Περιοχή παρέμβασης είναι όλο το πεζοδρομημένο κομμάτι του κέντρου της πόλης, δηλαδή περίπου 20.000τ.μ. Το έργο θα αφορά αντικατάσταση πλακοστρώσεων, νέα φωτιστικά led, σιντριβάνια σε διάφορα σημεία, υδραυλικές μπάρες στις εισόδους των πεζοδρόμων, νέες φυτεύσεις, βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων, κοινόχρηστα ποδήλατα, παγκάκια, ασύρματο δίκτυο wifi, έργα τέχνης, ενημερωτικές πινακίδες, έξυπνες διαβάσεις πεζών, αστικός εξοπλισμός κ.λπ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων, προτάθηκαν τρία στάδια για την υλοποίηση του έργου.

Το πρώτο αφορά τη χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία». Ο Δήμος προτείνει την άμεση, εντός του Απριλίου, δημοπράτηση του έργου με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται, με το ποσό αυτό θα γίνουν: σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία, νέα παγκάκια, έξυπνες διαβάσεις, σύστημα wifi, υδραυλικές μπάρες στις εισόδους των πεζοδρόμων, υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων και κοινόχρηστα ποδήλατα.

«Αυτά που ζητά ο Δήμος να κάνει με την πρώτη χρηματοδότηση, αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο των έργων που κάνουν άλλες πόλεις για τα οpen mall τους» σημειώνεται –στον Δήμο Ιωαννιτών το open mall περιλαμβάνει και ανάπλαση του οδοστρώματος της οδού Ανεξαρτησίας.

Παράλληλα, μέσω του ΠΕΠ Ηπείρου, θα προχωρήσει η αντικατάσταση του φωτισμού με led και στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης. Το έργο της αντικατάστασης του φωτισμού είναι ενταγμένο στο ηπειρώτικο ΕΣΠΑ με 1,5 εκατ. ευρώ, με τη δημοπράτησή του να προγραμματίζεται για τον Μάρτιο.

Και τι θα γίνει με την αντικατάσταση του πεζοδρομημένου τμήματος του κέντρου της πόλης; Ο Δήμος Αρταίων σκοπεύει να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρόταση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρόκειται να υποβληθεί μέσα στο Μάρτιο και έχει αντικείμενο την ολοκληρωτική αντικατάσταση του πεζοδρομημένου τμήματος. Πρόκειται για έργο που υπολογίζεται να κοστίσει 10 εκ. ευρώ, «αλλά κρίνεται απαραίτητο καθώς ο πεζόδρομος που υπάρχει τώρα χρονολογείται στο τέλος του 2000, με τις φθορές που αυτό από μόνο του συνεπάγεται» όπως επισημαίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back