ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΕΑ: Η βιομηχανία ορυκτών επενδύει διπλάσια ποσά σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Εικόνα του άρθρου ΙΕΑ: Η βιομηχανία ορυκτών επενδύει διπλάσια ποσά σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2023, 11:23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων επενδύουν διπλάσια ποσά σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από ό,τι θα έπρεπε, αν ο κόσμος ελπίζει να περιορίσει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας για να αποτρέψει μια κλιματική καταστροφή.

Ο παγκόσμιος ενεργειακός παρατηρητής δήλωσε ότι ο τομέας εξακολουθεί να έχει «ελάχιστη» εμπλοκή με την παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και συνεχίζει να συνεισφέρει μόλις το 1% των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια παγκοσμίως.

Σε ειδική έκθεση με τίτλο «The Oil and Gas Industry in Net Zero Transitions»  που παρουσίασε λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι, στις 30 Νοεμβρίου, ο οργανισμός κάλεσε τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου να δεσμευτεί για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, εξισορροπώντας τις επενδύσεις της σε καθαρή ενέργεια και ορυκτά καύσιμα.

Εάν οι κυβερνήσεις υλοποιήσουν τις εθνικές τους δεσμεύσεις για την ενέργεια και το κλίμα, τότε η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα μειωθεί κατά 45% κάτω από το σημερινό επίπεδο μέχρι το 2050, δήλωσε ο ΙΕΑ. Εάν οι πολιτικές για το κλίμα επιταχυνθούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης σε 1,5C από τα προβιομηχανικά επίπεδα, τότε η χρήση ορυκτών καυσίμων θα μειωθεί κατά περισσότερο από 75% μέχρι το 2050.

«Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιμετωπίζει μια στιγμή αλήθειας στην COP28 στο Ντουμπάι. Με τον κόσμο να υποφέρει από τις επιπτώσεις μιας επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης, η συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ως συνήθως δεν είναι ούτε κοινωνικά ούτε περιβαλλοντικά υπεύθυνη», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ. 

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δαπανούν περίπου το 2,5% των κεφαλαίων τους σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, σε σύγκριση με το 97,5% στους παραδοσιακούς επιχειρηματικούς τομείς, σύμφωνα με τον Μπιρόλ.

Είπε ότι η κατανομή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% στην καθαρή ενέργεια και ότι οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να αναλάβουν δράση για τη μείωση των εκπομπών από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέφεραν ετήσια έσοδα σχεδόν 3,5 δισ. δολαρίων (2,8 δισ. λιρών) τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Ο οργανισμός δήλωσε ότι περίπου το ήμισυ από αυτά καταβλήθηκαν στις κυβερνήσεις και το 40% επέστρεψε σε επενδύσεις, αφήνοντας περίπου 10% να επιστραφεί στους μετόχους ή να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back