Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Εικόνα του άρθρου ΟΟΣΑ: Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/06/2023, 15:28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί και 2,2% το 2023 και κατά 1,9% την επόμενη χρονιά προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, χάρη και στο στήριγμα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, όπως και η μεγάλη πρόκληση της έλλειψης προσωπικού σε ορισμένους κλάδους.

Σύμφωνα με την έκθεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023, η πραγματική κατανάλωση συνέχισε να αυξάνεται, αντανακλώντας την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, ενώ για την ανεργία προβλέπεται ότι θα μειωθεί από 12,4% πέρυσι στο 11,2% εφέτος και περαιτέρω στο 10,4% το 2024. 

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί φέτος λιγότερο από το 2022 (1,7% έναντι 8%) λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό.

Οι αναλυτές του ΟΟΣΑ βλέπουν σημαντική μείωση του εναρμονισμένου πληθωρισμού σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν αναμένουν επιστροφή του κοντά στον στόχο του 2%. Ειδικότερα εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί στο 3,9% φέτος και 3,2% την επόμενη χρονιά. Η μεγάλη πρόκληση είναι ο δομικός πληθωρισμός πληθωρισμός, που υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,5% το 2023 και στο 3,3% το 2024. Στις μεγάλες προκλήσεις και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που αναμένεται να κινηθεί στο 9,5% του ΑΕΠ φέτος για να υποχωρήσει στο 8,7% το 2024.

Οι τιμές για το ρεύμα, το φυσικό αέριο και τη θέρμανση μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 27,9% από το υψηλό επίπεδο του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό συμβάλλουν στην αύξηση των μισθών, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός αύξησής τους έχει επιταχυνθεί και ότι τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,4% μετά από αυξήσεις περίπου 10% στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η επίτευξη και διατήρηση της προγραμματισμένης από την κυβέρνηση επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα - σχεδόν στο 1% του ΑΕΠ φέτος και στο 2% το 2024 - θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειρισθεί τις πληθωριστικές πιέσεις και να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αναφέρει η έκθεση. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί από 2,5% του ΑΕΠ πέρυσι στο 1,5% φέτος και περαιτέρω στο 1,3% το 2024.

Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται από 170,7% του ΑΕΠ πέρυσι στο 163,4% φέτος και το 157,9% το 2024. Η έκθεση αναφέρεται και στη μείωση των spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά κοντά στις 130 μονάδες βάσης στα τέλη Μαΐου από τα υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου 2022.

Η χρήση των όποιων μη προβλεπόμενων εσόδων ή χαμηλότερων δαπανών για τη μείωση του δημόσιου χρέους αντί για την αύξηση των μεταβιβάσεων θα βοηθούσε στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων και την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, σημειώνει ο Οργανισμός.

Η περαιτέρω αύξηση των ποσοστών απασχόλησης, ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. 

Η προώθηση της χρήσης της γονικής άδειας και ευέλικτων εργασιακών συμφωνιών και η επέκταση των διευκολύνσεων για τη φροντίδα των παιδιών θα μπορούσε να βελτιώσει τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών και των νέων, αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back