Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Όντως πήραμε «ψηφιακό διπλό» μέσα στο Μόναχο;

Εικόνα του άρθρου Όντως πήραμε «ψηφιακό διπλό» μέσα στο Μόναχο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2023, 18:02
ΕΛΛΑΔΑ

Πριν από μερικές μέρες, ένα σημαντικό κομμάτι των ελληνικών ΜΜΕ παρουσίασαν, σχεδόν πανομοιότυπα, την είδηση σύμφωνα με την οποία η υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Βαυαρίας Γιούντιτ Γκέρλαχ δήλωνε στο περιοδικό Focus ότι «η Ελλάδα μας ξεπερνά».

Αρκετά μέσα ανήγαγαν τη δήλωση της υπουργού σε ελεγεία για την Ελλάδα και προσωπικά, για τον υπουργό Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Πιερρακάκη. «Η υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης της Βαυαρίας εξυμνεί την Ελλάδα», «έπαινοι της υπουργού Ψηφιακής Μεταρρύθμισης της Βαυαρίας για τη χώρα μας», παραδοχή της υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Βαυαρίας» και άλλα παρόμοια.

Κοινώς, με μια γρήγορη αναζήτηση σε ελληνικά ΜΜΕ, κατά κύριο λόγο προσκείμενα στην κυβέρνηση, το συμπέρασμα ήταν ότι τους πήραμε «διπλό» στα ψηφιακά μέσα στην έδρα τους, ότι οι Γερμανοί και δη οι Βαυαροί, που συνδυάζονται και λίγο με την (μέχρι πρότινος…) παντοδύναμη Μπάγερν Μονάχου παραδέχονται την ήττα τους και άλλα τινά.

Βέβαια, τα συγκεκριμένα άρθρα δεν παραπέμπουν στο αρχικό ρεπορτάζ του Focus. Ακόμα, το συγκεκριμένο άρθρο δεν υπάρχει στην ψηφιακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού.

Ωστόσο, οι δηλώσεις της κας Γκέρλαχ φιλοξενούνται σε άλλους ιστοτόπους, όπως το regionalheute.de και μάλλον είναι σε κάπως διαφορετικό ύφος.

Καταρχάς, η υπουργός κάνει δηλώσεις όχι για την Ελλάδα, όπως θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς από το δέος που εκπέμπουν τα ελληνικά δημοσιεύματα, αλλά για την πρόθεση «στάσης» μερικών μηνών στην ανάπτυξη των τεχνολογιών AI.

Επίσης, η αναφορά της στην Ελλάδα δεν είναι ακριβώς θετική. Προκειμένου να αντιπαρατεθεί με τον προκάτοχό της Φόλκερ Βίσσινχ του FDP (η Γκέρλαχ πρόσκειται στο CSU) και να του καταλογίσει καθυστέρηση στην ψηφιακή ανάπτυξη, λέει: «Η Γερμανία υστερεί σε πολλούς τομείς λόγω της υποτονικής ψηφιακής πολιτικής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» και προσθέτει: «Ακόμη και η Ελλάδα απειλεί να μας προσπεράσει».

Συνεχίζει δε τονίζοντας ότι «είναι λυπηρό αυτό που έγινε με το FDP, το οποίο κάποτε ήταν προοδευτικό κόμμα στην κυβέρνηση».

Όλα αυτά στο μαγικό κόσμο της Ελλάδας έγιναν ισοϋψή της κατάκτησης του Euro 2004 ή του Ευρωμπάσκετ του ’87. Η ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών τα τελευταία 4 χρόνια είναι αναμφισβήτητη, αλλά η υπερπροβολή του κ. Πιερρακάκη από συγκεκριμένα φιλοκυβερνητικά μέσα, καταντάει πλέον ανεκδοτολογική. Βέβαια, αυτή την περίοδο ο κ. Πιερρακάκης ολοκληρώνει την πολιτική μετάβαση από το ΠΑΣΟΚ, από όπου έφυγε το 2019 για να γίνει κυβερνητικό στέλεχος της ΝΔ, στα ψηφοδέλτια του κόμματος, στις επερχόμενες εκλογές.

Σημειωτέον ότι η κα Γκέρλαχ είχε επισκεφθεί την Ελλάδα πέρυσι και είχε συναντηθεί με τον κ. Πιερρακάκη. Υπήρχαν οπότε και οι φωτογραφίες για να «δέσει» η ελεγεία...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back