ΚΟΣΜΟΣ

Ολονύχτιες μάχες, αρνείται τους όρους κατάπαυσης η Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου Ολονύχτιες μάχες, αρνείται τους όρους κατάπαυσης η Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2022, 11:30
ΚΟΣΜΟΣ

Με ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο από ρωσικής πλευράς, για να εκκενωθούν οι πόλεις, ξεκίνησε η Δευτέρα, 11η μέρα του πολέμου. 

Η Ουκρανία  κατήγγειλε ότι η ρωσική πρόταση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι  «εντελώς ανήθικη», αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει στους  αμάχους να φεύγουν με την προϋπόθεση να καταφεύγουν στη Ρωσία ή τη  Λευκορωσία. Εκπρόσωπος του υυκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε ότι οι  Ουκρανοί πολίτες θα πρέπει να μπορούν να καταφεύγουν σε ουκρανικό  έδαφος, ενώ κατηγορησε τη Μόσχα ότι εμπόδισε προηγούμενες απόπειρες  εκκένωσης των ουκρανικών πόλεων.

Στο μεταξύ, ο ρωσικός στρατός «σφίγγει τον κλοιό» σε μεγάλες πόλεις όπως το Κίεβο και το Χάρκοβο, όπου συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες, το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα.


Παρακολουθήστε τις εξελίξεις στο live blog του Τύπου Ιωαννίνων:

Νωρίτερα, ο Εμμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, είχε ανακοινώσει ότι επικοινώνησε και με τους δύο αντιμαχόμενους επικεφαλής Πούτιν και Ζελένσκι και συζήτησε μαζί τους, ζητώντας κατάπαυση του πυρός και προστασία των πολιτών, αλλά και των πυρηνικών μονάδων.

Χτες η κατάπαυση στη Μαριούπολη σταμάτησε για δεύτερη φορά, με τους Ρώσους να κατηγορούν την «Αζόφ», τη νεοναζιστική πρώην παραστρατιωτική και νυν επίσημη μονάδα του ουκρανικού στρατού, ότι «βομβάρδισαν κομβόι πολιτών που εκκένωναν την πόλη».

Σήμερα αναμένεται ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν φτάσει στο ψηλότερο σημείο από το 2008. Το μπρεντ έφτασε τα 129 δολάρια το βαρέλι και η κατάσταση σε τέτοιο σημείο που οι ΗΠΑ συζητούν με τη Βενεζουέλα το ενδεχόμενο να προμηθευτούν πετρέλαιο, αίροντας σε ένα βαθμό τις κυρώσεις.

Στην Ελλάδα, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ελπίζει πως «πως οι ιστορικοί δεσμοί που ενώνουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν αυτές τις δοκιμασίες».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε καταδικάζοντας τις δηλώσεις της κας Ζαχάροβα: «Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας. Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση».

Φωτό: ΑΠΕ-AP

ΣΧΟΛΙΑ
Dimitris
Οι Ουκρανοί έφαγαν 12000 Ρώσους μεταξύ των οποίων και 3 στρατηγούς! Φανταστείτε κουταμάρα να στείλουν τους στρατηγούς στην πρώτη γραμμή και να τους φάνε οι ελεύθεροι σκοπευτές ή οι όλμοι! Κατά τα άλλα, οι Ρώσοι νόμιζαν ότι θα κάνουν περίπατο στην Ουκρανία και ότι θα την κατακτήσουν σε 3 ημέρες!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back