Λυκ πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Όλοι μαζί κατά της αφρικάνικης πανώλης χοίρων

Εικόνα του άρθρου Όλοι μαζί κατά της αφρικάνικης πανώλης χοίρων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2019, 20:20
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η αφρικάνικη πανώλη χοίρων βρίσκεται στα 13 χλμ. από τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, και οι ελληνικές αρχές εντατικοποιούν τα προληπτικά μέτρα. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα. Στα Γιάννενα χτες, μετά από πρόσκληση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη, έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

«Θα πρέπει να εστιάσουμε πρωτίστως στην αποτροπή εισχώρησης της ζωονόσου στην περιοχή, ωστόσο εάν υπάρξει πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε δυναμικά και ξεκάθαρα» τόνισε ο κ. Μιχελάκης. Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι  στη σύσκεψη έγινε σαφές ότι η αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων βιοασφάλειας σε όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων (είτε εμπορικές είτε σε περιπτώσεις οικόσιτων χοίρων), καθιστά επιτακτική την ανάγκη της απαρέγκλιτης εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων προφύλαξης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της ζωονόσου». Σημειωτέον ότι η νόσος προσβάλλει αποκλειστικά χοίρους και αγριόχοιρους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, Δήμοι) έχουν προχωρήσει στη διαδικασία καταγραφής όλων των οικόσιτων χοίρων, προκειμένου να ακολουθήσει η επιτόπια επίσκεψη στους χώρους αυτούς. Θα ακολουθήσει η ενημέρωση όλων των κατόχων οικόσιτων χοίρων και των μονάδων συστηματικής χοιροτροφίας.

Επίσης στη σύσκεψη έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα λήψης των απαραίτητων μέτρων πρόληψης της νόσου ιδιαίτερα από τους κυνηγούς τόσο κατά τη διάρκεια του κυνηγιού όσο και μετά από αυτό όπως ο χειρισμός του θηράματος, καθαρισμός κ.λπ. Αναφορικά με τα Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) που αποτελούν στην ουσία εκτάσεις-βιότοπους που προσφέρουν προστασία, διατροφή και διατήρηση του πληθυσμού των θηραμάτων, ο κ. Μιχελάκης επισήμανε ότι ήδη οι Δασικές Υπηρεσίες έχουν λάβει προληπτικά μέτρα εδώ και μια δεκαετία, όταν από το 2002 προβλέπονταν η καταγραφή και η αναμόρφωση των ΚΑΖ. «Αναμένουμε επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις και από τις Διευθύνσεις Δασών της υπηρεσίας μας για το ποιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής πρέπει να καταργηθεί πλήρως ή να τροποποιηθεί χωρικά και να αντικατασταθεί ισόποσα σε άλλο» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3