Oikonomou pisoi
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, αρπάξτε ένα κινητό τηλέφωνο

Εικόνα του άρθρου Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, αρπάξτε ένα κινητό τηλέφωνο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/08/2016, 15:42
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε να κατεβάζει τις υπηρεσίες κοινωνικών δικτύων όπως το facebook κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δοκίμασε έναν διαφορετικό δρόμο για έκκληση σε βοήθεια. Πήρε το τηλέφωνό του και χρησιμοποιώντας την υπηρεσία FaceTime της Apple έδωσε μια μίνι συνέντευξη σε ένα τοπικό σταθμό ενημέρωσης όπου καλούσε τους πολίτες να ξεχυθούν στους δρόμους και να υποστηρίξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

«Καλώ τον τουρκικό να λαό να συγκεντρωθεί στις δημόσιες πλατείες και τα αεροδρόμια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη δύναμη του λαού» είπε μέσω της οθόνης του iphone ο Τούρκος πρόεδρος.

Για εκατομμύρια ανθρώπων τα κινητά τηλέφωνα έχουν πάρει τη θέση του τηλεκοντρόλ στις ζωές τους. Τώρα μετατρέπονται και σε εργαλείο για τους πολιτικούς και τους διαδηλωτές ώστε να μεταδώσουν το μήνυμά τους

Θυμηθείτε τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων:

Όταν στα τέλη Ιουνίου Δημοκρατικοί βουλευτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία για ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον έλεγχο των όπλων στην Αμερική, οι κάμερες έκλεισαν μετά από προτροπή της αντιπολίτευσης, Τότε ανέλαβαν δράση τα κοινωνικά δίκτυα και τα ειδησεογραφικά δίκτυα αναμετέδωσαν τα τεκταινόμενα.

Δύο εβδομάδες αργότερα η Ντάιαμοντ Ρέινολντς στράφηκε στο τηλέφωνό της όταν ο αρραβωνιαστικός της Φιλάντο Καστίλ πυροβολήθηκε τέσσερις φορές από αστυνομικό κατά διάρκεια ελέγχου ρουτίνας.

«Σας παρακαλώ, πείτε μου ότι δεν είναι νεκρός» έλεγε κλαίγοντας μπροστά στην κάμερα του τηλεφώνου της.

Λίγες μόλις μέρες αργότερα διαδηλωτές ήταν οι πρώτοι που ανάρτησαν πλάνα από την επίθεση του ελεύθερου σκοπευτή που σκότωσε πέντε αστυνομικούς και τραυμάτισε άλλους εφτά στο Ντάλας των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση τα βίντεο που τραβήχτηκαν από τα κινητά τηλέφωνα κυριάρχησαν στο να μάθει ο κόσμος τι συνέβη. Αλλά το σπουδαιότερο, ο προσωπικός χαρακτήρας του κάθε χρήστη που βιντεοσκοπούσε τα γεγονότα τα έκανε περισσότερο ανθρώπινα και δραματικά συνάμα.

Περάσαμε λοιπόν από την χρήση των κοινωνικών δικτύων για προσκλητήρια συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων σε απευθείας μετάδοση γεγονότων, αλλάζοντας ουσιαστικά τον τρόπο ενημέρωσης. Πόσο μάλλον που η γενιά των σημερινών παιδιών γεννήθηκε και μεγαλώνει μαζί με το Facebook και το Tweeter μεταλλάσσοντάς την σ’ ένα τελείως διαφορετικό τύπο πολίτη στις μελλοντικές κοινωνίες. Και όχι μόνο επειδή η διείσδυση των κοινωνικών δικτύων έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 70% των χρηστών των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά επειδή μονοπωλούν το χρόνο και αναδεικνύονται σε νούμερο ένα πηγή πληροφόρησης και ενημέρωσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back