Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οκτώ+δύο δίσκοι που αφήνει πίσω του το 2018

Εικόνα του άρθρου Οκτώ+δύο δίσκοι που αφήνει πίσω του το 2018
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/12/2018, 12:38
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 2018 ήταν ανάμεικτο όσον αφορά τις μουσικές εντυπώσεις και ίσως λίγο μειονεκτικό μπροστά σε ένα 2019 που θα φέρει στην Ελλάδα μερικά από τα πιο εμπορικά και πιο δυνατά μουσικά ονόματα του παρόντος (και του παρελθόντος). Ιδού όμως μια επιλογή οκτώ δίσκων που αξίζουν τον κόπο, συν δύο που έχουν αναφορά στα Γιάννενα.

Naxatras-III

To τρίο από τη Θεσσαλονίκη παρέμεινε και φέτος το περισσότερα υποσχόμενο ελληνικό γκρουπ. Το ΙΙΙ δεν είναι γενικά και αόριστα «ώριμο», αλλά δύο σκαλιά παραπάνω από όσα είχε κάνει μέχρι τώρα το συγκρότημα.


Uncle Acid & the Deadbeats-Wasteland

Όπου πετύχετε ζωντανούς αυτούς τους παλαβούς Άγγλους, μην τους χάσετε. Το Wasteland είναι η συνέχεια των ήδη μεγαλεπήβολων ψυχογκαράζ σχεδίων τους και ένας από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς, αν όχι ο καλύτερος.


Brian Ferry-Bitter Sweet

Αν είδατε το Babylon Berlin, τότε θα καταλάβατε ότι ο πιο cool τύπος στο σύγχρονο μουσικό στερέωμα έκανε μερικά μουσικά θαύματα, αποδίδοντας με εξαιρετικό τρόπο τους Roxy Music, αλλά στο μεσοπόλεμο. Τώρα, υπάρχει και το σχετικό άλμπουμ.


Αντώνης Λιβιεράτος-4 ½

Το νέο άλμπουμ του Αντώνη Λιβιεράτου, ευδοκίμως αποφοιτήσαντα από την Ιατρική Ιωαννίνων παλιότερα, είναι εκτός από μνημειώδες μουσικά, μια ωδή σε πράγματα της καθημερινότητας που καμιά φορά θεριεύουν…


Clutch-Book of bad decisions

Ο «αγιατολάχ» του ροκ εν ρολ είναι και πάλι μαζί μας, με στίχους που προκαλούν σχεδόν ταυτόχρονα γέλιο, περίσκεψη, απορία, ενώ ακούγονται πάνω από ισοπεδωτικές μουσικές. Προσεχώς, σε συναυλία στην Ελλάδα.


Kamasi Washington-Heaven and earth

O «Μάιλς του καιρού μας» παίζει σαξόφωνο και ακούγεται σαν μια μπάντα μόνος του. Το φετινό του άλμπουμ, επιβεβαιώνει με το παραπάνω τη φήμη του.


Breeders-All nerve

Οι αδερφές Deal σε μια από τις έτσι και αλλιώς σπάνιες δισκογραφικές τους εμφανίσεις ως Breeders (πέντε δίσκοι σε τριάντα χρόνια) κάνουν το θαύμα τους και φέτος.


Idles-Joy as an act of resistance

Είναι δικαιολογημένος ο θόρυβος γύρω από τους νεοπάνκηδες από το Μπρίστολ; Είναι, γιατί έχουν έναν ωραίο δίσκο, με ωραίο τίτλο.


…και οι εγχώριοι

Το 2018 δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό για τις γιαννιώτικες μπάντες, όχι τόσο όσο αναμένεται το 2019, με αρκετά συγκροτήματα να έχουν ήδη σχέδια για νέες κυκλοφορίες. Ανάμεσα στα της χρονιάς που φεύγει, οι Varathron έβγαλαν έναν από τους καλύτερους δίσκους του «σκοτεινού» είδους στο οποίο κινούνται, ενώ οι Αυτόπτες Μάρτυρες κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο.


 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back