ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οικοτεχνίας ευκαιρίες

Εικόνα του άρθρου Οικοτεχνίας ευκαιρίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/08/2016, 14:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την υπουργική απόφαση του Βαγγέλη Αποστόλου, βάσει του νόμου Τσαυτάρη 4235/2014, που δίνει την ευκαιρία στους αγρότες να αποκτήσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα μέσω της διάθεσης τροφίμων οικοτεχνίας. Τα προϊόντα οικοτεχνίας, ωστόσο, βρίσκονται ακόμα στα σπάργανά τους, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στην έλλειψη ενημέρωσης των αγροτών, και δη των νέων αγροτών.

Ο νόμος Τσαυτάρη εισήγαγε για πρώτη φορά τον όρο της οικοτεχνίας ως μεταποίηση, μικρής κλίμακας, γεωργικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής από τον παραγωγό και την οικογένειά του, στον χώρο της αγροτικής κατοικίας ή της αγροτικής εκμετάλλευσης. 

Τα μεταποιημένα αυτά προϊόντα μπορούν να πωλούνται από τον οικοτέχνη στους χώρους του ή σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις (όπως εμποροπανηγύρεις και δημοτικές εκδηλώσεις), σε τοπικές λαϊκές αγορές, σε αγορές παραγωγών, σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης της τοπικής αγοράς. Πρόκειται, δηλαδή, για σπιτικά προϊόντα - από παξιμάδια, ζυμαρικά και χυμούς φρούτων μέχρι παστέλια και σάλτσες- τα οποία οι αγρότες μπορούν να τα διαθέτουν στην τοπική αγορά.

Στην Ήπειρο, στα τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής «πρωτοπόρος» είναι ο Λεωνίδας Ραβανός από την Πρέβεζα, ένας άνθρωπος με έντονη συνδικαλιστική δράση στον αγροτικό τομέα και δη στις αγορές παραγωγών. Τον τελευταίο καιρό, έχει δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής λεμονάδας, η οποία είναι ενταγμένη στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνών (Κ.Η.Μ.Ο.), όπως ορίζει εξάλλου ο νόμος. Είναι ο 70ος σε όλη τη χώρα οικοτέχνης.«Η οικοτεχνία σού δίνει την ευκαιρία να κάνεις τη μεταποίηση ενός προϊόντος σε μια αγροτική αποθήκη ή στο σπίτι σου. Πριν, για να γίνει κάτι τέτοιο, έπρεπε να μετατραπεί ένα σπίτι ή μια αποθήκη σε βιοτεχνικό κτίριο, να γίνει αλλαγή χρήσης με όλα τα συνεπαγόμενα έξοδα. Τώρα πια δεν χρειάζεται. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το εργαστήριο στο σπίτι ενός αγρότη δεν πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές» τονίζει στον «Τύπο».

Ο κ. Ραβανός εκτιμά ότι όλο και περισσότερο αγρότες «ψάχνονται» γύρω από την οικοτεχνία. «Το ενδιαφέρον υπάρχει. Καλό είναι να υπάρχει ενημέρωση, γιατί η οικοτεχνία μπορεί να προσφέρει στον αγρότη, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένα συμπληρωματικό εισόδημα». Παράλληλα, επισημαίνει τον κίνδυνο που υπάρχει στην αγορά, με μερικούς μεταποιητές να κάνουν χρήση της λέξης «οικοτεχνία» πάνω στα προϊόντα τους, χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνών. Όπως υπογραμμίζει, σύμφωνα με τον νόμο, προϊόντα οικοτεχνίας είναι μόνο όσα φέρουν στη συσκευασία τους την ένδειξη Κ.Η.Μ.Ο.

Στα Γιάννενα, πάντως, τα πράγματα γύρω από την οικοτεχνία, είναι ακόμα υποτονικά. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων Θανάση Μπρίκο, ένα πρώτο ενδιαφέρον έχει εκφραστεί μόνο από έναν ή δύο αγρότες.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back