ΗΠΕΙΡΟΣ

«Οικόπεδο» Ιωαννίνων χωρίς τη Repsol

Εικόνα του άρθρου «Οικόπεδο» Ιωαννίνων χωρίς τη Repsol
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2021, 01:01
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την αποχώρησή της από το χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων «διεκδικεί» η κοινοπραξία υπό την ισπανική Repsol, που υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου.

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς είχε προηγηθεί προ διμήνου η απόσυρση του ενδιαφέροντος του ισπανικού κολοσσού από την Αιτωλοακαρνανία που αποτελούσε άλλο ένα κοινό πρότζεκτ με την Εnergean. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Energean παραμένει στην κοινοπραξία με ποσοστό 40% της παραχώρησης του οικοπέδου των Ιωαννίνων, με τα επόμενα βήματα εκ μέρους της εταιρίας να αναμένονται. Βάσει της σύμβασης, το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ξεκινήσει η ερευνητική γεώτρηση.

Μέχρι σήμερα, στην παραχώρηση των Ιωαννίνων έχουν επενδυθεί 40 εκατ. ευρώ και έχουν διεξαχθεί σεισμικές έρευνες σε γραμμές 380 χιλιομέτρων σε έξι δήμους των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Η σύμβαση μίσθωσης για τα Ιωάννινα κυρώθηκε το 2014 στο κοινοπρακτικό σχήμα Energean Oil & Gas (80%) – Petra Petroleum (20%). Η τελευταία αποχώρησε και το 2017η ισπανική Repsol απέκτησε το 60% στο κοινοπρακτικό σχήμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back