ΘΕΑΤΡΟ

«Οιδίπους επί Κολωνώ» σε λίγες μέρες

Εικόνα του άρθρου «Οιδίπους επί Κολωνώ» σε λίγες μέρες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/08/2023, 18:31
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Mε πολύ καλές κριτικές, έρχεται στα Γιάννενα, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, στις 29 Αυγούστου, στις 21:00, ο «Οιδίπους επί Κολωνώ» σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα και με τον Δημήτρη Καταλειφό στον ομώνυμο ρόλο.

Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Νούσης, Νίκος Νίκας, Γιώργος Φριντζήλας, Νίκος Δερτιλής, Γιώργος Μπούτσικας, Πάνος Αποστολόπουλος, Αντώνης Αντωνιάδης, Πάρις Παρασκευάδης.

Σε σημείωμά του, ο σκηνοθέτης αναφέρει:

«Το αγγελικό και μαύρο φως, όπως γράφει στο τελευταίο μέρος της ‘Κίχλης’ ο Σεφέρης, είναι αυτό που ‘βλέπει’ ο τυφλός Οιδίποδας, ο γέροντας ικέτης. Είναι η συντριβή και η δικαίωσή του μαζί, το μετέωρο πέρασμά του στον άλλο τόπο, τις αόρατες πλάκες του άλσους των Ευμενίδων, που θα τον υποδεχτούν και θα τον καταπιούν.

Η παράσταση φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα. Πώς μπορεί να μεταφραστεί σκηνικά αυτός ο μετεωρισμός ανάμεσα στο δίκαιο και στο άδικο, ανάμεσα στην αποδοχή της μοίρας και στην άρνησή της; Ο λόγος του Σοφοκλή, ο λόγος στα χείλη των ηρώων του, του Οιδίποδα, του Θησέα, της Αντιγόνης, της Ισμήνης, του Πολυνείκη, του Κρέοντα, δεν επιδέχεται κανέναν οριστικό διαχωρισμό του καλού απ’ το κακό, του ιερού απ’ το βλάσφημο.

Αυτός ο λόγος, μέσα από τη μουσική των σωμάτων, γίνεται ένας τόπος αιώνιος, ο αιώνιος χρησμός. Αυτόν τον λόγο και τη βαθιά ποιητική, χρησμική του δύναμη, ζητά να απελευθερώσει αυτή η παράσταση».

Διάρκεια παράστασης: 100’

Εισιτήριο 20 ευρώ, 17 ευρώ το μειωμένο.

Προπώληση: www.ticketservices.gr, TicketsIoannina, βιβλιοπωλεία Αναγνώστης και Χαρτέξ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3