ΕΛΛΑΔΑ

Oι τουριστικές ανακρίβειες του υπουργού

Εικόνα του άρθρου Oι τουριστικές ανακρίβειες του υπουργού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2022, 18:33
ΕΛΛΑΔΑ

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας πιστεύει ότι η Ήπειρος «η οποία ήταν η πιο φτωχή περιφέρεια στην Ευρώπη πριν από μερικά χρόνια - έγινε προορισμός, με τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, την Αρίστη, το Πάπιγκο να έχουν ταξιδιώτες το χειμώνα, τα Σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι».

Αυτά μεταξύ άλλων είπε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, σχετικά με την τουριστική κίνηση στη χώρα.

Βέβαια, ο κ. Κικίλιας ως πολιτικός και υπουργός, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η Ήπειρος είναι μεν μια από τις περιφέρειες με το μικρότερο ΑΕΠ στην Ευρώπη, αλλά δεν υπήρξε ποτέ «η φτωχότερη περιφέρεια στην Ευρώπη». Επίσης, το Μέτσοβο, τα Γιάννενα, η Αρίστη, το Πάπιγκο υπήρξαν και παραμένουν τουριστικοί προορισμοί βασικά χειμωνιάτικοι, σε τριήμερα αργιών και δεν έγιναν τέτοιοι από όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο…

Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Eurostat (Eurostat regional yearbook, 2021 edition), οι πέντε περιφέρειες με το μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι τρεις στην Βουλγαρία, μια στη Ρουμανία και η γαλλική αποικία Μαγιότ στον Ειρηνικό.

Φυσικά, η Ήπειρος δεν είναι ούτε κατά διάνοια «πλούσια περιφέρεια», αλλά ακόμα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πάλι δεν είναι «η φτωχότερη» όπως αναφέρει το ξεπερασμένο αφήγημα: Το 2019, έτος για το οποίο υπάρχουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Ήπειρος είναι τέταρτη από το τέλος.

Ο τουρισμός, τον οποίο ο κ. Κικίλιας αποκαλεί συχνά (και αυτός) «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» δεν πρόκειται να κάνει «πλούσια» μια περιφέρεια, τουλάχιστον με σταθερούς και αναπτυξιακούς οικονομικούς όρους. Στην Ελλάδα, η πιο τουριστική περιφέρεια της χώρας είναι μόλις μια θέση πάνω από την Ήπειρο στο ΑΕΠ (με σημαντική διαφορά βέβαια). Ούτε όμως η Ήπειρος έγινε ξαφνικά τουριστικός προορισμός γιατί το αποφάσισε ο κ. Κικίλιας.

Η περιοχή δεν ήταν στην τουριστική αιχμή για διάφορους λόγους μέχρι πριν από μερικά χρόνια (μικρός αριθμός υποδομών, απουσία οδικών αξόνων, περιορισμένη συγκοινωνία) και συνεχίζει να μην είναι στην αιχμή. Ωστόσο, το 2019 που ήταν το τελευταίο καλό έτος, προ πανδημίας, το 8,4% του περιφερειακού ΑΕΠ προήλθε από τον τουρισμό, αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ).

Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι «οπουδήποτε στην Ελλάδα μπορεί να βρει κανείς μέρη να κάνει μαγικές διακοπές για όλα τα πορτοφόλια, για όλα τα βαλάντια», ενώ τα κόστη για τη βενζίνη είναι υψηλά και μόλις χτες, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια πήραν αύξηση…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back