ΑΛΜΠΟΥΜ

Οι συνηθισμένοι άνθρωποι

Εικόνα του άρθρου Οι συνηθισμένοι άνθρωποι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/11/2023, 13:00
ΑΛΜΠΟΥΜ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 30 Οκτωβρίου του 1995, 28 χρόνια πριν δηλαδή, κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ που σαφώς και δίκαια, θεωρείται σημαντικό κομμάτι του ροκενρόλ.

Οι Pulp λοιπόν, αυτοί που ξανάρχονται φέτος στο Release, μετά από πολλά χρόνια, κυκλοφορούσαν τότε το Different Class, το πέμπτο τους άλμπουμ, που έμελλε να έχει πολλά: ένα ωραίο εξώφυλλο με μια ωραία ιστορία, πολλά ωραία κομμάτια με το μοναδικό άγγιγμα του Τζάρβις (αν δεν ξέρετε τον Τζάρβις, περάστε έξω παρακαλώ), λίγη… Ελλάδα και έναν ύστερο ύμνο της γενιάς Χ: Common People…

Ο Τζάρβις Κόκερ λοιπόν, αυτή η μοναδική περσόνα που περπατάει δίπλα σε εξίσου μοναδικές περσόνες που πρόσφερε η αγγλική μουσική σκηνή, έβαλε όλη του την τέχνη στη συλλογικότητα των Pulp και έτσι, έγινε αυτό το brit διαμαντάκι.

Το Common People, τρίτο κομμάτι του δίσκου, ψηφίστηκε κάποτε από το αναγνωστικό κοινό του Rolling Stone ως «το καλύτερο brit pop κομμάτι όλων των εποχών», που είναι φυσικά μια βλασφήμια απέναντι στο A Day in the Life πχ, αλλά οι Beatles ήταν έτσι και αλλιώς άλλο επίπεδο.

Ο Κόκερ συνέλαβε την ιδέα του τραγουδιού, από τη γνωριμία του με μια ελληνίδα φοιτήτρια του Saint Martins στο Λονδίνο. Δεν μας είπε ποτέ ποια ήτανε –κάποιες φήμες ενέπλεξαν και επώνυμες Ελληνίδες- και οι στίχοι είναι εύγλωττοι:

She told me that her dad was loaded
I said, in that case I'll have rum and Coca-Cola

Το κομμάτι μιλούσε για τους πλούσιους που θέλουν να ζήσουν σαν «συνηθισμένοι άνθρωποι» και συνοδεύτηκε από ένα από τα καλύτερα βίντεο κλιπ όλων των εποχών.

Ο Τζάρβις και η παρέα του όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Στο Disco 2000 λένε «Let's all meet up in the year 2000/Won't it be strange when we're all fully grown?», δημιουργώντας έτσι σήμερα ένα χρονικό βρόγχο με τις μνήμες των 40-50αρηδων που ξαναβρίσκονται σε reunions.

O δίσκος έχει και άλλα εξαιρετικά κομμάτια όπως το Monday Morning, το εισαγωγικό Mis-Shapes και το Something Changed.

Έχει επίσης μια ωραία ιστορία πίσω από το εξώφυλλό του, που είναι η γαμήλια φωτό του Ντομ Ο’ Κόνορ και της γυναίκας του, της Σάρον. Ο μικρός του αδερφός, ο Μπεν, ήταν φωτογράφος συγκροτημάτων όπως οι Elastica κ.α. Όταν λοιπόν του ζήτησε ο αδερφός του να τραβήξει τις γαμήλιες φωτογραφίες, αυτός ο ανάδελφος είπε ότι δεν μπορούσε γιατί δούλευε με τους Pulp. Μια βδομάδα πριν τον γάμο όμως, ειδοποίησε τον Ντομ ότι οι Pulp είχαν μια ιδέα για το εξώφυλλο του καινούργιου τους άλμπουμ, οπότε θα ερχόταν και θα έκανε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Τράβηξε λοιπόν τις φωτό του γάμου και επιπλέον, φωτογράφισε την οικογένεια με τα χάρτινα ομοιώματα των μελών της μπάντας.

Και τα υπόλοιπα ήταν πια ιστορία…

...που ένα μέρος της, θα το (ξανα)δούμε στο φετινό Release Festival.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back