ΕΛΛΑΔΑ

Οι «στόχοι» του κ. Σκέρτσου

Εικόνα του άρθρου Οι «στόχοι» του κ. Σκέρτσου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2021, 11:48
ΕΛΛΑΔΑ

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος έχει πλέον τα ηνία της προσπάθειας «βολικής παρουσίασης» των εμβολιαστικών στατιστικών στην Ελλάδα, προκειμένου, αφενός να δημιουργήσει μια αίσθηση αισιοδοξίας για τη διαδικασία που έχει επιβραδυνθεί και πάλι, αλλά και να καλύψει πολιτικά τις κυβερνητικές αστοχίες. Ιδιαίτερα τις επικοινωνιακές, που είναι πάρα πολλές.

Έτσι λοιπόν, ο υφυπουργός αναπαρήγαγε το δικό του αφήγημα περί στόχου, στο τέλος Ιουνίου «τουλάχιστον το 50% των δικαιούχων εμβολιασμού θα έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση». Το έκανε στις αρχές Ιουνίου, το επανέλαβε χτες σε δηλώσεις του.

 «Είχαμε πει ότι έως το τέλος Ιουνίου τουλάχιστον το 50% των δικαιούχων εμβολιασμού θα έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση. Και, πράγματι, στις 30 Ιουνίου, το 56% των ενηλίκων πολιτών είχε κάνει την πρώτη δόση, ενώ εξ αυτών το 44% ήταν πλήρως εμβολιασμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, οι επιστήμονες ανεβάζουν και άλλο τον πήχη για την εμβολιαστική κάλυψη, ελέω «μετάλλαξης Δ» και είναι πολύ φειδωλοί στη χρήση των ποσοστών μιας χορηγημένης δόσης, καθώς υπάρχει κόσμος που για διάφορους λόγους (δυσπιστία, καχυποψία, ανησυχία, αντιεπιστημονικές διαδόσεις), ακυρώνει ή δεν πηγαίνει στο δεύτερο ραντεβού.

Γι αυτό, η επιμονή στη χρήση των ποσοστών «1ης δόσης» δεν εξυπηρετεί το στόχο που και ο κ. Σκέρτσος επιθυμεί, αλλά μόνο τη δημιουργία «πολιτικής ασπίδας» για το κυβερνητικό έργο.

Ο στόχος του «70% τον Ιούνιο», ο οποίος ήταν ο αρχικός, έχει χαθεί. Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό κάλυψης 41,40%.

Ο κ. Σκέρτσος έδωσε κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά, που θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμα αν δίνονταν σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, επίσημα και όχι για επικοινωνιακούς λόγους.

Τέλος, οι δηλώσεις έρχονται τη μέρα που πρακτικά, το «πεδίο δικαιούχων» διευρύνεται, καθώς ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για εφήβους 15-17 ετών…

Είπε δηλαδή ότι στην κατηγορία 18-29 ετών: 490 χιλ. από 1,401 εκατ. πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν κάνει πρώτη δόση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι 490.000 πολίτες θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό είτε σε 2 με 5 εβδομάδες, ανάλογα το σκεύασμα ή θα ξεκινήσουν τη διαδικασία μια από αυτές τις μέρες και θα ολοκληρώσουν σε 2 με 5 εβδομάδες. Το ποσοστό του πληθυσμού στο οποίο αντιστοιχούν, είναι περίπου 2%.

Επίσης, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι στις κατηγορίες 30-44 ετών έχουν κάνει 1η δόση ή κλείσει ραντεβού 1,086 εκατ. από 2,133 εκατ. πολίτες, 45-59 ετών 1,537 εκατ. από 2,316 εκατ. πολίτες και 60 ετών και άνω 2,34 εκατ. από 3,069 εκατ. πολίτες.

Δυστυχώς, τα στατιστικά που έδωσε ο υπουργός είναι τόσο μικτά που δεν μπορούν να δώσουν μια πραγματική εικόνα για το πότε θα είναι εφικτό το τείχος ανοσίας. Θα είχε δηλαδή ενδιαφέρον να δίνονται στοιχεία ξεχωριστά για τα κλεισμένα ραντεβού, καθώς η 1η δόση αποτυπώνεται στα καθημερινά στατιστικά από το emvolio.gov.gr.

Επί του παρόντος, ο καθημερινός ρυθμός δόσεων παραμένει γύρω στις 85.000. Κυρίως, γίνονται δεύτερες δόσεις το τελευταίο διάστημα. Αν συνεχίζει ο ίδιος ρυθμός και οι δόσεις ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραμένουν στο 60% των καθημερινών, τότε στα μέσα Αυγούστου, θα έχει εμβολιαστεί το 52% του πληθυσμού και στα μέσα Σεπτεμβρίου, το 62,2%.  Αυτό, το γνώριζε και ο κ. Σκέρτσος, από τον περασμένο Απρίλιο, όπως φαίνεται σε δηλώσεις του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back