ΑΛΜΠΟΥΜ

Οι σπόροι της αγάπης, στο Μπαθ

Εικόνα του άρθρου Οι σπόροι της αγάπης, στο Μπαθ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2023, 16:00
ΑΛΜΠΟΥΜ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το σωτήριο έτος 1989, (γνωστό και ως «βρώμικο» σε διάφορες πηγές της εποχής…), ένα κομμάτι έπαιζε σχεδόν παντού: Το Sowing the Seeds of Love, δύο περίεργων τύπων που, στο video clip (γιατί μόλις είχε ενσκήψει και το MTV στην ελληνική ζωή μας), έμοιαζε να θέλει να μιμηθεί το Sergeant Pepper’s.

Οι Tears for Fears, Άγγλοι, δεν ήταν και τόσο χτεσινοί, τότε. Το Seeds of Love ήταν το τρίτο τους άλμπουμ και είχανε ήδη ένα καλό σκορ από τα δύο προηγούμενα (ειδικά το Song from the Big Chair).

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Το ντουέτο των Σμιθ-Ορθάμπαλ αποφάσισε να φτιάξει μπάντα στο Μπαθ, στα Καμένα Βούρλα, ας πούμε, του αγγλικού νότου και από τα λίγα που οι Άγγλοι σκέφτονται όταν τους λες «παραλία, όχι Ζάκυνθος».

Το ύφος τους είχε διαμορφωθεί από το κίνημα των mods και την επαναφορά του, που κήρυττε ο πάτερ Πωλ Γουέλερ με τους Jam. Αγαπούσαν επίσης τον Έλβις, αλλά και τον Κοστέλο, καθώς και όλη την τότε φρεσκαδούρα του prog rock και του ποστ πανκ: Talking Heads, Ίνο, Γκάμπριελ κ.λπ.

Επίσης, δεν ήταν ξένοι στην επιτυχία. Από τον πρώτο τους δίσκο, το Mad World τους είχε πληρώσει το νοίκι για χρόνια, αλλά το Seeds of Love θα ήταν η πραγματικά ώριμη, όσο και τρομερά επιτυχημένη στιγμή τους.

Το (σχεδόν) ομώνυμο κομμάτι με το ψυχεδελικό βίντεο κλιπ τους εξασφάλισε την αθανασία, αλλά και ήταν διαβατήριο για την κρίση: λίγο μετά η μπάντα διαλύθηκε, καθώς ο Ορθάμπαλ δεν άντεχε το «ωχαδερφέ» του Σμιθ. Επανήλθαν δέκα χρόνια αργότερα και είναι ακόμα μαζί.

Πίσω στο SoL, μέσα στη γιγαντώδη επιτυχία του, έκρυβε και πολλές αναφορές σε πολλά πράγματα. Όπως για παράδειγμα μια ποπ νεοψυχεδέλεια, όχι όμως τόσο εύπεπτη όσο μαρτυρούσε η αναγνωρισιμότητα του δίσκου. Το Woman in Chains που ήταν επίσης μεγάλη επιτυχία και το Advice for the Young at the Heart ήταν και λίγο διαφορετικές ασκήσεις ύφους—χι πολύ διαφορετικού, αλλά μαρτυρούσαν τις μουσικές αναζητήσεις της μπάντας.

Επίσης, το Sowing the Seeds of Love είχε και τον εξής στίχο: «Politician granny with your high ideals, have you no idea how the majority feels?».

Αναφερόταν στη Θάτσερ, που είχε επανεκλεγεί εκείνη την περίοδο, αλλά και διαχρονικά στους πολιτικούς διαχειριστές άνευ ενσυναίσθησης…



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back