Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Οι πρωτοετείς νομικής θα κόβονταν…»

Εικόνα του άρθρου «Οι πρωτοετείς νομικής θα κόβονταν…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2017, 17:00
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δύο σοβαρά θέματα των τελευταίων ετών, ήρθαν στα Γιάννενα: η υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές και η δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι δύο ομιλητές της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Εργατικό Κέντρο, ο δημοσιογράφος Στέλιος Νικητόπουλος και ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, γνωρίζουν από κοντά τα πράγματα και στις ομιλίες τους, περιέγραψαν την εικόνα.

Η δίκη της νεοναζιστικής ΧΑ έχει ήδη συμπληρώσει 2,5 χρόνια σχεδόν και πριν περάσει ακόμα ένα, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί. Επιγραμματικά, μερικά σημαντικά σημεία που μετέφερε ο κ. Παπαδάκης, ήταν τα εξής:

Έχουν γίνει 187 συνεδριάσεις σε δύο χρόνια, με 69 κατηγορουμένους. Οι δίκες γίνονται στον Κορυδαλλό κυρίως, πράγμα που μετακινεί το κέντρο του ενδιαφέροντος και δυσκολεύει πολύ τους δικηγόρους. Ο κ. Παπαδάκης απέδωσε ευθύνη στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η απόφαση για τον τόπο της δίκης είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης και δεν αποτελεί «παρέμβαση στη δικαιοσύνη». Πρόσθεσε επίσης ότι αρκετοί από τους δικηγόρους των κατηγορούμενων είναι έμμισθοι συνεργάτες βουλευτών της ΧΑ. «Δηλαδή, με τα χρήματα του ελληνικού λαού» πρόσθεσε μενοήμα.

Κάποιες δίκες, όπως για παράδειγμα των δολοφόνων του Σαχζάντ Λουκμάν έχουν ολοκληρωθεί. Ωστόσο, οι καταδικασθέντες δικάζονται ξανά για συμμετοχή σε συμμορία. Ο κ. Παπαδάκης τόνισε επίσης ότι ο τρόπος που γίνεται η δίωξη είναι «σκανδαλωδώς υπέρ τους», γιατί ουσιαστικά και παρότι γίνεται με τον ένα από τους δύο «τρομονόμους», δεν τους αποδίδει «τρομοκρατικές» κατηγορίες. «Σε μια τέτοια ερώτηση, αν ο πρωτοετής της Νομικής δεν απαντούσε ότι υπάρχει τέτοιο θέμα, θα κοβόταν. Οι εφέτες, δεν κόπηκαν…», πρόσθεσε

Έκανε επίσης μια ενδιαφέρουσα σύγκριση με την υπόθεση του Πέτρου Καπετανόπουλου, ο οποίος κατηγορήθηκε από αστυνομικούς για «απελευθέρωση κρατουμένου», επειδή παρενέβη όταν αυτοί ξυλοκοπούσαν κρατούμενο. «Ο Παππάς της ΧΑ έβγαλε από την κλούβα συλληφθέντα. Δικάστηκε όμως ο Καπετανόπουλος που κατέβηκε από το σπίτι του και είπε στους αστυνομικούς ‘μην το βαράτε’».

Ακόμα, ο δικηγόρος που υπερασπίζεται τους αιγύπτιους ψαράδες που δέχθηκαν επίθεση στο σπίτι τους από ομάδα κρούσης της ΧΑ, είπε ότι οι σχέσεις αστυνομίας-ΧΑ είναι στενές, καθώς και ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρακτικά έχει διατηρήσει σχεδόν όλους τους κατασταλτικούς νόμους.

 Ο Στέλιος Νικητόπουλος μίλησε τόσο για το κίνημα των Σκουριών, όσο και για το διετές κλείσιμο της ΕΡΤ και τις τάσεις που αναπτύχθηκαν εκεί. «Με την ΕΡΤ, πήραμε τα μέσα παραγωγής στα χέρια μας και αυτό δεν παραγράφεται. Όταν ήρθε όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με έτοιμο σχέδιο επαναφοράς στο προηγούμενο καθεστώς, το κίνημα δεν μπόρεσε να το αποτρέψει» τόνισε, προσθέτοντας ότι «μόνο ένα αντικαπιταλιστικό κίνημα που δεν θα κάνει εκπτώσεις, ούτε για λόγους ενότητας, μπορεί να νικήσει». Ήταν κατηγορηματικός για τον τρόπο που η κυβέρνηση, μέσω της διοίκησης, έκλεισε εκπομπές της ΕΤ3 που δεν ήταν «αρεστές», καταγγέλλοντας παρεμβάσεις και από την Eldorado, την εταιρία που κάνει την εξόρυξη στις Σκουριές. Για τις διώξεις πολιτών εκεί, είπε το εξής χαρακτηριστικό: «Ακόμα και στην κατοχή, οι δωσίλογοι ήταν γνωστοί σε αυτούς που κατέδιδαν. Στη Χαλκιδική πάλι, όχι». Λίγο αργότερα, ο κ. Παπαδάκης μιλώντας για τις αθωώσεις ανθρώπων που κατηγορήθηκαν ουσιαστικά για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις, είπε ότι «υπήρξαν αθωώσεις εκεί που υπήρχαν γεμάτα ακροατήρια και συμπαράσταση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back