dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενισχυμένο «όχι» στις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Εικόνα του άρθρου Ενισχυμένο «όχι» στις έρευνες για υδρογονάνθρακες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2017, 23:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ότι η υπόθεση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή των Ιωαννίνων ήταν δύσκολη εξ αρχής, ήταν γνωστό. Τώρα, απλά επιβεβαιώνεται με διάφορους τρόπους, όπως με τη μαζικότατη εκδήλωση που έγινε στα Άνω Πεδινά, Σάββατο πρωί, όπου εκφράστηκε καθαρά η διαφωνία των πολιτών που συγκεντρώθηκαν. Επιπλέον, εκφράστηκε η διαφωνία ανθρώπων που συμμετέχουν σε κινήματα κατά εξορύξεων, με πιο γνωστό αυτό της Χαλκιδικής στις Σκουριές, αλλά και της Greenpeace που εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση των Σουδενών.

Οι ομιλητές «στόχευσαν» κυρίως σε δύο σημεία, εκτός του γενικού που είναι η επίπτωση εξορυκτικής δραστηριότητας σε μια περιοχή όπως το Ζαγόρι και τα ορεινότερα σημεία του νομού Ιωαννίνων: ένα, ήταν η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ένα δεύτερο, η πολιτική που ακολουθούν οι ίδιες οι εταιρίες εξόρυξης, με παραδείγματα από τη δράση τους σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Ο Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής Ορυκτολογίας του ΑΠΘ ήταν ιδιαίτερα αναλυτικός σε συγκεκριμένα σημεία της μελέτης, λέγοντας ότι πρακτικά, το εύρος των ερευνών είναι πάρα πολύ μεγάλο και ότι η παρέμβαση στο περιβάλλον εξίσου μεγάλη. Είπε επίσης ότι στις μελέτες, συνήθως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», υπό την έννοια ότι είναι περίπλοκες και δυσνόητες, κρύβοντας διαφορετικές ενίοτε διαστάσεις μιας παρέμβασης. Ο κ. Δημητριάδης επισήμανε και μια σειρά δυνητικές επιπτώσεις στις εγκαταστάσεις και το περιβάλλον, είτε λόγω γεωφυσικών φαινομένων (π.χ. μικροί σεισμοί), είτε ακόμα και σε επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός, η άντληση νερού κ.λπ. Παρατήρησε δηλαδή ότι μια σεισμική δόνηση που στην Πίνδο είναι «οριζόντιας κίνησης», μπορεί να καταστρέψει σωληνώσεις, ειδικά αν προχωρήσουν οι εργασίες, με ιδιαίτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα κ.λπ. Σημείωσε ακόμα ότι τεχνικές λεπτομέρειες όπως π.χ. οι αποστάσεις εκατέρωθεν των σημείων γεώτρησης ή και η διάνοιξη των δρόμων σε δασικές περιοχές, δεν είναι ακριβώς… διακριτικές, όπως αναφέρονται.

Τέλος, ήταν σκωπτικός για σημεία της μελέτης όπου προκειμένου να τονιστεί η αναπτυξιακή επίδραση των ερευνών, γίνεται μια μάλλον τραβηγμένη επαγωγή ότι χωρίς τη συγκεκριμένη ανάπτυξη «φύονται» πιο εύκολα εκφυλιστικά φαινόμενα όπως ο αλκοολισμός στις τοπικές κοινωνίες…

Ο Τόλης Παπαγεωργίου και η Μαρία Καδόγλου, μίλησαν στην εκδήλωση ως μέλη του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. Ο πρώτος, ο «κύριος antigold» όπως είναι πλέον το προσωνύμιό του, είναι δραστήριος στο κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές και από τους πλέον διωκόμενους ακτιβιστές στην Ελλάδα και στον κόσμο. Στη Χαλκιδική, όπου η κοινοπραξία εξόρυξης χρυσού έχει στοχοποιήσει όσους και όσες αντιδρούν, ο κ. Παπαγεωργίου έκανε μια μικρή… αναδρομή στις εις βάρος του διώξεις, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο εδραιώθηκε η δραστηριότητα της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική, στο πέρασμα των χρόνων. Κάλεσε τους πολίτες να είναι παρόντες, ειρηνικά, στα σημεία όπου θα ξεκινήσουν να στήνονται εργοτάξια και «να μην περιμένουν» γιατί θα εξελιχθούν σε μια νέα περίπτωση Χαλκιδικής. Επίσης, αρκετές φορές αναφέρθηκε στον καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Καλιαμπάκο που είναι υπεύθυνος για τη μελέτη, με μια δόση πίκρας για το γεγονός ότι την υπογράφει και γι αυτά που αναφέρονται σε αυτή.  

Η κα Καδόγλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υποβάθμιση της «λαϊκής ετυμηγορίας» για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Επικαλέστηκε τη συνθήκη του Άαρχους που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι θα πρέπει να ενημερώνονται οι τοπικές κοινωνίες πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης, εγκατάστασης κ.λπ. και να γίνεται σεβαστή η άποψή τους. Τόνισε ότι στην Ελλάδα η συνθήκη παραβιάζεται διαρκώς και κατόπιν, όταν ήδη υπάρχει μια σύμβαση παραχώρησης, συμφωνία ή κάτι αντίστοιχο, το κράτος συνήθως λέει ότι «αν σταματήσει τώρα η δραστηριότητα θα πρέπει να αποζημιώσουμε την επιχείρηση». «Με τα δικά μας ‘μαλλιά της κεφαλής’ εννοείται», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Δημήτρης Ιμπραήμ, νομικός, που εργάζεται στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace παρουσίασε τη στάση που κράτησε η Repsol, η οποία έχει το πλειοψηφικό κομμάτι της κοινοπραξίας με την Energean Oil & Gas, χαρακτηρίζοντάς τη «αλαζονική».

Η συζήτηση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις και ομιλίες, ενώ αύριο Κυριακή θα επαναληφθεί το σκηνικό στον Βουτσαρά, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ