Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι πρώτες φωτογραφίες της Ήρας από τον Δία

Εικόνα του άρθρου Οι πρώτες φωτογραφίες της Ήρας από τον Δία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2016, 17:44
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ήρα είδε τον Δία και έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες από αυτήν την ιστορική συνάντηση.

Στις φωτογραφίες φαίνεται ο μισός πλανήτης που είναι φωτισμένος και τρεις από τους μεγαλύτερους δορυφόρους του.

Η κίνηση του Τζούνο γίνεται με ηλιακή ενέργεια και μπήκε σε πολική τροχιά ύψους 5.000 χιλιομέτρων πάνω από την ατμόσφαιρα του Δία.

Αξιοποιώντας και τα αποτελέσματα προηγούμενων αποστολών, το Τζούνο θα παρέχει νέες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καθορίσουν πότε, πώς και πού σχηματίσθηκε ο πλανήτης.

Από αυτά τα στοιχεία, οι ειδικοί θα μάθουν περισσότερα για τη γένεση του ίδιου του ηλιακού μας συστήματος.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΣΩ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Η ΝΑΣΑ δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ζωντανά, όποιος επιθυμεί, την αποστολή του Juno. Μέσω της ιστοσελίδα της, «Eyes on Juno» μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή «NASA’s Eyes» για PC ή Mac, κάνοντας δεξί κλικ στη λήψη εφαρμογής.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα, κάντε κλικ στο πλαίσιο «Mission Juno». Έτσι, θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε την αποστολή σε πραγματικό χρόνο, να διαπιστώσετε την ταχύτητα του σκάφους, την απόστασή του από τον Δία και να παρατηρήσετε την προβολή του ηλιακού συστήματος, τη Γη καθώς και τους εξωπλανήτες.

ΗΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣ

Σπάνια η NASA αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους. Και ιδιαίτερα τα ονόματα που επιλέγει να δώσει στους «ανιχνευτές» της. Στη μυθολογία, Juno-Ήρα είναι η βασίλισσα των θεών και προστάτιδα του γάμου. Είναι, επίσης, η κόρη της Ρέας και του Κρόνου. Και ταυτόχρονα αδελφή και σύζυγος του Δία

Επιστρέφοντας στη μυθολογία, ο Δίας για να διαφυλάξει τα μυστικά του δημιούργησε ένα πυκνό πέπλο από σύννεφα γύρω του. Η Ήρα ήταν η μόνη που μπορούσε να διεισδύσει και να αποκαλύψει τη φύση του αδελφού και συζύγου της. Αυτή ακριβώς είναι η αποστολή του Juno: Να διεισδύσει στην ατμόσφαιρα του Δία και να καταγράψει τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, τον ημι-μόνιμο γιγαντιαίο αντικυκλώνα και να αναδείξει τα μυστικά του.

ΚΑΙ ΤΑ… LEGO

Άλλο ένα ενδιαφέρον σημείο για αυτή την αποστολή της NASA είναι ότι, ο Juno στελεχώνεται από Lego. Πιο συγκεκριμένα από τρεις φιγούρες Lego, τον Δία, την Ήρα και τον Γαλιλαίο, καθώς αυτός είναι που το 1610 ανακάλυψε τους τέσσερις μεγαλύτερους δορυφόρους. Στον μεγάλο Ιταλό αστρονόμο αφιέρωσε η NASA το Galileo, το διαστημόπλοιο που προηγήθηκε της αποστολής Juno για να παρατηρήσει τον Δία και τα φεγγάρια του.

Οι φιγούρες Lego έχουν κατασκευαστεί από αλουμίνιο, το ίδιο υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένο το διαστημόπλοιο και κόστισαν 4.500 ευρώ το καθένα. Θα έχουν το ίδιο θλιβερό τέλος με το σκάφος τους, την καταστροφή του δηλαδή, καθώς θα απορροφηθεί από τον πλανήτη.

Δείτε τον Δία και τα φεγγάρια του Γαλιλαίου κατά τη διάρκεια της προσέγγισης Juno.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back