Κατά τη διάρκεια της 57ης πτήσης του προς τον Δία, το διαστημικό σκάφος Juno της NASA πλησίασε το φεγγάρι του πλανήτη Ιώ περισσότερο από κάθε άλλη αποστολή τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Περνώντας σε απόσταση περίπου 1.500 χιλιομέτρων από την Ιώ, το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023, το Juno μπόρεσε να καταγράψει εκπληκτικά λεπτομερείς εικόνες από το φεγγάρι του Δία. Η μόνη φορά που ένα διαστημικό σκάφος έχει πλησιάσει την Ιώ ήταν το 2001, όταν το διαστημικό σκάφος Galileo της NASA πέρασε 81 χιλιόμετρα πάνω από το νότιο πόλο της Ιώ.
Το Juno, το οποίο εκτοξεύτηκε στις 5 Αυγούστου 2011 και έφτασε στον Δία και το σύστημα των φεγγαριών του στις 4 Ιουλίου 2016 - μετά από ένα ταξίδι 2,8 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων - κατέγραψε έξι εικόνες της Ιώ. Ορισμένες είναι ασπρόμαυρες ενώ άλλες έγχρωμες. Ο σκοπός του κοντινού περάσματος δεν ήταν όμως μόνο να τραβήξει μερικές απίστευτες εικόνες, αλλά και να συλλέξει σημαντικά δεδομένα για την Ιώ και την ηφαιστειότητα της.
Η Ιώ είναι το πιο ηφαιστειογενές σώμα του ηλιακού συστήματος ως αποτέλεσμα της τεράστιας βαρύτητας του Δία, του πιο μεγάλου σε μάζα πλανήτη του ηλιακού συστήματος, εκτός από τη βαρυτική επίδραση των άλλων μεγάλων φεγγαριών του Δία - της Ευρώπης, του Γανυμήδη και της Καλλιστώς.
Ο πλήρης κατάλογος των ακατέργαστων εικόνων του διαστημικού σκάφους από την Ιώ τον Δεκέμβριο του 2023 είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο της αποστολής του Juno.
Η εικόνα, που αποκαλύπτει τη βόρεια πολική περιοχή του φεγγαριού Ιώ, ελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 2023 από την κάμερα JunoCam του διαστημικού σκάφους Juno της NASA. Δεδομένου ότι τα υψηλά γεωγραφικά πλάτη δεν καλύπτονταν καλά στις εικόνες που είχαν συλλεχθεί από τις αποστολές Voyager και Galileo της NASA, τρεις από τις κορυφές που αποτυπώνονται εδώ παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά. Τα βουνά αυτά φαίνονται στο πάνω μέρος της εικόνας, κοντά στον τερματικό (τη γραμμή που χωρίζει τη μέρα από τη νύχτα). NASA/SWRI/Επεξεργασία εικόνας by Kevin McGIll)