Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι προοπτικές που όλο αναμένονται…

Εικόνα του άρθρου Οι προοπτικές που όλο αναμένονται…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2023, 14:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν το 2019 όταν προέκυψε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός οργανωμένου χώρου υποδοχής των εταιριών τεχνολογίας στα Γιάννενα. Όταν για πρώτη φορά έγινε λόγος για μια νέα «τεχνόπολη». Στη συνέχεια, μετονομάστηκε σε πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας. Επί της ουσίας αποτελεί ένα πάρκο που προορίζεται να φτιαχτεί με δημόσιο χρήμα (50 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός) και το οποίο θα ενοικιάζεται.

Ήταν επίσης το 2019 όταν ξεκίνησε το σίριαλ της έλευσης γηπεδικής υποδομής στα Γιάννενα από το Ελληνικό. Πέρσι τον Φεβρουάριο κατέφτασε στο αγρόκτημα Κατσικά ο αποσυναρμολογημένος σιδερένιος σκελετός του πρώην κλειστού ξιφασσκίας (συν τα υλικά ενός προπονητηρίου).

Το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας όπως και το πρώην κλειστό ξιφασκίας του Ελληνικού που μέλλει να γίνει το μεγάλο κλειστό γήπεδο των Ιωαννίνων αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα της Περιφέρειας Ηπείρου, δύο «οραματικά» έργα της περιφερειακής αρχής του Αλέκου Καχριμάνη.

Δύο «οραματικά» έργα που από το 2019 υπόσχονται προοπτικές ανάπτυξης και πολλές θέσεις εργασίας, προσπερνώντας την όποια καλοπροαίρετη κριτική. Θετικές προοπτικές που συνεχώς στον πολιτικό λόγο δηλώνουν το παρών, αλλά που ακόμα δεν διαφαίνονται. Και κάθε φορά που ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης αναφέρεται σε αυτά τα δύο «οραματικά» έργα, είναι σαν να τα θέτει στο προσκήνιο με έναν άμεσο τρόπο –κι έξι μήνες μετά, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, το ίδιο αναμένεται να κάνει. Η επανάληψη των «θετικών προοπτικών» έχει δρόμο ακόμη…

Το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, με τον αμφισβητήσιμο τρόπο με τον οποίο έχει αποφασιστεί να γίνει, έχει εξασφαλίσει από τον Σεπτέμβριο χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Ωστόσο, το υπόλοιπο ποσό αποτελεί ιδιωτική συμμετοχή. Και λέγοντας ιδιωτική συμμετοχή, εν τω προκειμένω, νοείται η δανειοδότηση εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου –κατά το ήμισυ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως έχει ανακοινωθεί, και το υπόλοιπο ήμισυ από ιδιωτική τράπεζα.

Μέχρι στιγμής, όμως, καμία δανειοδότηση δεν έχει προχωρήσει. Ο κ. Καχριμάνης, στην πρόσφατη συνέντευξη στο κανάλι TV1 και στη δημοσιογράφο Γιώτα Σταύρου, ανέφερε ότι η ΕΤΕπ «είναι θετική». Πρόσθεσε δε ότι αναμένεται στην πόλη κλιμάκιο της ΕΤΕπ. Για την υπόλοιπη δανειοδότηση δεν είπε κάτι σαφές. Απλώς επανέλαβε γενικότερα ότι «μιλάμε και με την κυβέρνηση γιατί την ενδιαφέρει το έργο. Πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα».

Ελλείψει εξελίξεων, ο κ. Καχριμάνης, στη συνέντευξή του, προσπάθησε να αντικρούσει όσους ασκούν κριτική και για το υψηλό κόστος του πάρκου: «Θα έχουμε και φωτοβολταϊκά, θα έχουμε και μεγάλες γεννήτριες,  θα έχουμε και ειδικά δάπεδα που θα λύνονται και θα ξαναγίνονται και τα οποία θα έρθουν από το εξωτερικό…».

Το πρώην κλειστό γήπεδο ξιφασκίας μεταφέρθηκε στα Γιάννενα πριν από έναν χρόνο έναντι 3 εκατ. ευρώ, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου να προχωρά παράλληλα σε μια αμφισβητούμενη χωροθέτηση σε μια… γωνία του αγροκτήματος Κατσικά (εκεί που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ιχθυογεννητικού σταθμού της πρώην ΔΕΛΙ).

Κι εδώ η ίδια τακτική. Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε τα ίδια: ότι ήταν μια ευκαιρία για την Περιφέρεια να πάρει τον σιδερένιο σκελετό από τη στιγμή που οι τιμές του σιδήρου έχουν εκτοξευτεί.

 Όσο για το γεγονός ότι η «ευκαιρία» του σιδερένιου σκελετού προηγήθηκε των όποιων εγκρίσεων, ο κ. Καχριμάνης είπε: «Δεν έρχονται πρώτα οι εγκρίσεις και μετά αγοράζεις. Θα στο πάρει άλλος το κελεπούρι». Κι έτσι το «κελεπούρι» εδώ και έναν χρόνο έχει αποθηκευτεί στο αγρόκτημα Κατσικά, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα ή οποιαδήποτε χρηματοδότηση για τη συναρμολόγηση του σκελετού και τη λειτουργικότητά του. Εν τη ρύμη του λόγου του, ακούστηκε κάτι ασαφές περί συνεργασίας με ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα όπου υπάρχει «ένας πατριώτης από τη Γότιστα», για μια μελέτη «που θα κόστιζε εκατομμύρια κι εμείς την κάνουμε με πενταροδεκάρες».

Συνοδεία ασαφειών και χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, η πόλη αναμένεται να πορευτεί με τα δύο αυτά «οραματικά» έργα (που ουσιαστικά δεν αποτελούν τίποτα άλλο από δύο κατασκευαστικά έργα) για πολύ καιρό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back