ΗΠΕΙΡΟΣ

Οι Πράσινοι στην Ηγουμενίτσα

Εικόνα του άρθρου Οι Πράσινοι στην Ηγουμενίτσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2020, 12:23
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η αντιπροσωπία των Πράσινων επισκέφθηκε τον Καλαμά, ξεκινώντας από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών των Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Πρασίνων, οι εργαζόμενοι στον φορέα μίλησαν για το αντικείμενο του φορέα, έδωσαν έντυπο υλικό και ενημέρωσαν για τις περιοχές του δικτύου Natura των δύο ποταμών, Αχέροντα και Καλαμά.

Επίσης, εξέθεσαν τα «σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις συμβάσεις περιορισμένου χρόνου με τις οποίες κατά κανόνα προσλαμβάνονται, τη διαρκή εργασιακή ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον τους με το νέο συγκεντρωτικό καθεστώς που διέπει τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών μετά την ψήφιση του νέου ‘αντιπεριβαλλοντικού’ νόμου Χατζηδάκη».

Οι Πράσινοι με τη σειρά τους παρουσίασαν τη θέση τους για τις προστατευόμενες περιοχές που είναι να επεκταθούν σημαντικά, να διασφαλίσουμε ότι αυτές μπορούν να καλύψουν τα βασικά οικοσυστήματα και να εγγυηθούμε ότι η προστασία τους λειτουργεί πραγματικά. «Η χρηματοδοτική στήριξη προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να είναι ανάλογη με τους στόχους προστασίας των οικοσυστημάτων και τον κίνδυνο ανατροπής τους» είπαν μεταξύ άλλων.

Μίλησαν επίσης για τις βαριές επιπτώσεις που θα έχει στην Ήπειρο «τυχόν υλοποίηση του προγράμματος των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε μία έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει ποτάμια, προστατευόμενες περιοχές και εθνικά πάρκα. Απειλούνται οι ποταμοί Καλαμάς, Άραχθος και Βοϊδομάτης, οι περιοχές Natura και ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση όπως ο λύγκας και η βίδρα. Επιπλέον, απειλείται ο τουρισμός που βασίζεται στη φύση και τα πολιτιστικά μνημεία, ενώ η παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων κινδυνεύει από τη ρύπανση του νερού και του εδάφους».

Στη συνέχεια, οι Πράσινοι επισκέφτηκαν το δέλτα του Καλαμά, τον βάλτο, την Κεστρίνη, το Ράγιο και τη Σαγιάδα, ακολούθησαν τον ρου του ποταμού, ανεβήκαν ψηλά στην Κεραμίτσα, τη Ραβενή, τη Βροσίνα και επέστρεψαν αργά στην Ηγουμενίτσα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back