Σε γενικές γραμμές οι Έλληνες και οι Ελληνίδες φέρονται να είναι ικανοποιημένοι από τις γειτονιές τους, από την ασφάλεια που νιώθουν, όχι όμως το ίδιο ικανοποιημένοι από τους τοπικούς τους άρχοντες.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια πανελλαδική έρευνα που δημοσιοποίησε η εταιρία Data Consultants, για την αντίληψη των Ελλήνων για τους ΟΤΑ. Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (Regional Policy Monitor – RPM) μεταξύ 29 Μαρτίου-15 Απριλίου.
Στα βασικά συμπεράσματα, Το 41,7% των πολιτών δηλώνουν «πολύ» ή «αρκετά» ικανοποιημένοι από τον/την δήμαρχό τους, ποσοστό που στην περίπτωση του/της περιφερειάρχη μειώνεται στο 29,2%.
Ένα εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας είναι ότι οι πολίτες που ρωτήθηκαν, θεωρούν ότι ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο τους εκπροσωπούν περισσότερο, τόσο από την Περιφέρεια, όσο και από τους βουλευτές και τα κόμματα.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή της Ηπείρου στην έρευνα, ήταν 3,2%.
- Σε επιμέρους ερωτήσεις, οι πολίτες δηλώνουν ότι είναι πλέον δύσκολο να βρούνε καλή στέγαση σε λογική τιμή, όπως επίσης και να βρούν μια καλή δουλειά στην πόλη όπου ζούνε.
- Ως σημαντικότερα προβλήματα θεωρούν την κατάσταση του οδικού δικτύου, την καθαριότητα και την ανεργία.
- Η υπηρεσία που επισκέπτονται περισσότερο, είναι το ληξιαρχείο και αμέσως μετά, η υπηρεσία καθαριότητας.
- Μόλις το 11,3% εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά
- Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες, συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι ασφάλεια, υγεία, πολιτική προστασία, φροντίδα ευπαθών και ΑμεΑ, είναι αρμοδιότητα του κράτους.
- Σε ό,τι αφορά τους Δήμους, τους αποδίδει την ευθύνη κατά συντριπτικό επίσης ποσοστό, για αποκομιδή απορριμμάτων, καθαριότητα, φροντίδα αδεσπότων, οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, αντιπλημμυρικά έργα.
- Στις δε Περιφέρειες, αποδίδει την ευθύνη για το οδικό δίκτυο και την πολιτική προστασία, με ποσοστά κοντά στο 50% και όχι σχεδόν καθολικά, όπως στην περίπτωση των αρμοδιοτήτων των Δήμων.
Η έρευνα καταγράφει ικανοποίηση για την αποκομιδή απορριμμάτων (61,6%), τις πολιτιστικές εκδηλώσεις (51,7%), την προσχολική εκπαίδευση (50,6%) και μεγάλη απογοήτευση για το οδικό δίκτυο, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την πολιτική προστασία, τη μέριμνα για ΑμεΑ, τη φροντίδα αδεσπότων, τα σημεία ελεύθερης πρόρσβασης στο διαδίκτυο.
Επίσης, η γενική αντίληψη είναι ότι οι πολίτες δεν ενημερώνονται επαρκώς για τις αποφάσεις, κυρίως των Περιφερειών και κατά δεύτερον, των Δήμων.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την «εμπιστοσύνη στους θεσμούς», στις πέντε πρώτες θέσεις υπάρχουν στρατός, αστυνομία, εκκλησία, αλλά και δικαιοσύνη και Δήμοι. Τη λιγότερη εμπιστοσύνη απολαμβάνουν ΜΜΕ, τράπεζες, συνδικάτα και ΕΕ…