Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Αν δεν υπήρχαν οι Περιφέρειες…»

Εικόνα του άρθρου «Αν δεν υπήρχαν οι Περιφέρειες…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2017, 11:08
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης μετράει δεκαετίες στην αυτοδιοίκηση. Τα χρόνια αυτής της κρίσης, οι Περιφέρειες προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και να βρουν τον δρόμο τους. Ο «Τύπος Ιωαννίνων» μίλησε με τον κ. Καχριμάνη για το πώς βλέπει το μέλλον της Ηπείρου.


Έχετε κλείσει έξι χρόνια στο αξίωμα του περιφερειάρχη. Ποιο έργο πιστεύετε ότι έχει στιγματίσει αυτή την πορεία;

Είναι πολλά τα έργα. Κάθε φορά βάζουμε και έναν στόχο. Θεωρώ ότι ένα θέμα στο οποίο έχουμε προχωρήσει πολύ, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Για πολλά χρόνια, από δική μας λάθος πολιτική, είχαμε βάλει τον κόσμο απέναντι σε κάθε προσπάθεια που αφορούσε έργα περιβάλλοντος. Το πολύ σε δύο χρόνια, θα έχουμε κλείσει πια με αυτό το θέμα. Ένα άλλο σοβαρό θέμα που προωθήσαμε, είναι το αγροτικό. Στη συνείδησή μας, είχε διαμορφωθεί η άποψη ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν ήταν οι άνθρωποι που θα έδιναν κάποια λύση στην οικονομία. Ήταν ένα μεγάλο λάθος. Σιγά σιγά ωρίμασε στις Περιφέρειες η σκέψη ότι χωρίς τον πρωτογενή τομέα δεν μπορεί να γίνει τίποτα.


Μιλάτε συνεχώς για την ανάγκη προώθησης των τοπικών προϊόντων. Τι μπορεί να κάνει μια Περιφέρεια προς αυτήν την κατεύθυνση;

Όταν ήρθαν κάποιοι άνθρωποι από την Ελληνογερμανική Συνέλευση στα Γιάννενα, τους πήγαμε στο Περιστέρι και σε άλλα μέρη όπου υπάρχουν παραγωγικές μονάδες. Και αυτό που μας είπαν, ήταν ότι «εσείς δεν παράγετε γάλα, αλλά φάρμακο». Δεν έχουν καμία σχέση τα δικά μας προϊόντα με τα δικά τους λόγω της καθαρότητας των εκτάσεων. Και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης τιμών. Αλλά μόνο θέμα ποιότητας. Αυτό το πράγμα η ελληνική πολιτεία δεν το έχει κατανοήσει. Αν δεν στηριχτούμε στην ποιότητα που μας δίνει το περιβάλλον μας, είμαστε χαμένοι.

Το πρόβλημα επίσης που υπάρχει στην Ελλάδα, είναι ότι η πολιτεία δεν αντιμετώπιζε τους αγρότες ως επαγγελματίες.  Τους περισσότερους τους αντιμετώπιζε ως τους φτωχούς συγγενείς. Τους απαξίωνε λες και ήταν άχρηστοι. Τώρα φτάσαμε στο άλλο άκρο. Τους λέμε να πουλάνε με 11% (ΦΠΑ) και να αγοράζουν με 24%. Αυτό είναι λάθος.

Εμείς ως Περιφέρεια προσπαθούμε να συνδέσουμε τα τοπικά προϊόντα με τον τουρισμό. Το κάνουμε αυτό στο πλαίσιο της πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα, και σε κάθε ευκαιρία που έχουμε. Στην Ήπειρο αν θέλουμε να πούμε ότι προάγουμε τον τουρισμό, πρέπει να έχουμε καλή κατάσταση στον πρωτογενή τομέα. 


Πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη εποχή για συνεταιρισμούς;

Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη εποχή για ομάδες παραγωγών. Βέβαια, στην Ελλάδα οι αγρότες έχουν καεί στο κουρκούτι και φυσάνε το γιαούρτι. Και αυτό επειδή αποδείχθηκε ότι τις αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις δεν τις ενδιέφερε η παραγωγή. Κοιτούσαν οι μεγάλοι να περνάνε καλά και τους μικρούς τους είχαν ξεχάσει. Και αυτό ήταν διαχρονικό και διακομματικό στο γίγνεσθαι της παραγωγής. Εδώ στα Γιάννενα, κατάφεραν οι παραγωγοί να φτιάξουν το «Γιαννιώτικο». Μια κίνηση που έδωσε υπεραξία στην περιοχή μας. Είναι ευχάριστο επίσης ότι στην περιοχή μας υπάρχουν η «Δωδώνη» και άλλες βιομηχανίες γάλακτος. Όπως και να’ χει η πολιτεία πρέπει να καθιερώσει ένα σήμα για το ελληνικό προϊόν.


Στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης έχετε μια πολύ καλή συνεργασία με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου. Μια συνεργασία που έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως.

Όντως, αυτή η συνεργασία αυτή έχει παρεξηγηθεί και από τις δύο πλευρές. Πρόσφατα, σε μια ημερίδα, βρέθηκα με τον πρώην υπουργό κ. Τσαυτάρη και τον κ. Αποστόλου. Κάτσαμε οι τρεις μας. Και ο Τσαυτάρης είπε στον Αποστόλου: «Αυτά που έλεγε ο Αλέκος τα κάνεις τώρα. Όταν προσπαθούσαμε να τα κάνουμε εμείς, εσείς αντιδρούσατε». Το θέμα όμως δεν είναι έτσι. Έχουμε καταφέρει με την Ένωση Περιφερειών να έχουμε μια συμπόρευση με το υπουργείο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.


Μιας και θέτετε την αγροτική ανάπτυξη ως βασικό άξονα της πολιτικής σας, προς αυτήν την κατεύθυνση έχετε αναπτύξει και συνεργασία με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων. Ποια είναι η σχέση σας μαζί του;

Πιστεύω ότι ήταν θέλημα θεού που ήρθε ο Μάξιμος στα Γιάννενα. Τον βοηθώ με την έννοια ότι παράγει έργο σε διάφορους τομείς.


Ποιος ο ρόλος των Περιφερειών στην Ελλάδα της κρίσης;

Οι αιρετές Περιφέρειες έχουν δώσει πια μια άλλη πνοή στο γίγνεσθαι της Ελλάδας. Έχω πειστεί ότι αν δεν υπήρχαν οι περιφέρειες, δεν θα δούλευε τίποτα αυτή τη στιγμή στην πατρίδα. Γιατί το κράτος είναι ανοργάνωτο και δεν έχει τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσει τέτοιες κρίσεις. Οι Περιφέρειες είναι πιο κοντά στον κόσμο. Πολλές φορές εγώ αισθάνομαι και πιο κοντά από τους δήμους γιατί αυτοί έχουν θωρακιστεί, δεν έχουν λεφτά, δεν κάνουν τίποτα. Το θέμα πάντως δεν είναι αν έχεις χρήματα ή όχι. Είναι να καταλάβεις πόσο καίει ένα θέμα την περιοχή και πόσο θέλεις να την κρατήσεις ζωντανή.

Οι αιρετές Περιφέρειες διαχειρίζονται τα τελευταία χρόνια ένα κομμάτι του ΕΣΠΑ. Πόσο δύσκολο είναι κρατήσετε τις ισορροπίες με τους δημάρχους, και δη με αυτούς της δικής σας παράταξης, και να μοιράσετε την πίτα;

Η αυτοδιοίκηση έχει χαλαρώσει πια. Έχω μιλήσει κατά της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση γιατί έχει τα κόμματα το μόνο που έχουν στο μυαλό τους, είναι να δουν τι χρώμα θα βγει το βράδυ στον χάρτη και μετά σε ξεχνούν.. Η αυτοδιοίκηση προ του 1967 ήταν πραγματικά ανεξάρτητη .

 Όταν ο Σακκάς ήταν δήμαρχος στα Γιάννενα κανείς δεν ρώταγε από ποιο κόμμα είναι. Εγώ έτσι τη θέλω την αυτοδιοίκηση. Τότε θα μπορούσε να δουλέψει η απλή αναλογική. Αλλά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, όχι. Εγώ χαίρομαι που στην Ένωση Περιφερειών οι περισσότερες αποφάσεις είναι ομόφωνες γιατί έχουμε ξεφύγει όλοι από τη λογική του κόμματος.


Ωστόσο αποτελείτε έναν από τους βασικούς πυλώνες του δεξιού χώρου στην Ήπειρο.

Δεν έχω πάρει ποτέ το χρίσμα από τη ΝΔ. Με πίεσαν και τους είπα όχι.


Η σχέση σας με την τοπική ΝΔ;

Υπάρχουν άτομα που δεν με χωνεύουν από τη ΝΔ. Αν δεν γνώριζα τον Καραμανλή το 2002 που με στήριξε για υποψήφιο νομάρχη, δεν υπήρχε περίπτωση να είμαι υποψήφιος.

Το έχω πει πολλές φορές τελευταία και αρχίζουν όλοι να το καταλαβαίνουν. Στην αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως κόμματος, συμφωνούμε όλοι κατά 80%. Το υπόλοιπο 20% δεν έχουν δικαίωμα να το βάζουμε μπροστά.


Σε αυτό το κτίριο (της Περιφέρειας) βρίσκεστε 15 χρόνια, ενώ έχετε υπηρετήσει και πολλά χρόνια ως δήμαρχος Μετσόβου. Μήπως είναι πια πολλά τα χρόνια; Τι μέλλει γενέσθαι;

Ή  θα μείνω σε αυτά που είμαι ή θα πάω σπίτι μου. Είναι πιο εύκολος ο άλλος δρόμος (σ.σ. του βουλευτή).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back