Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 21-09-2018, 15:04
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου με δράσεις υπό τον τίτλο «Οι πόλεις της πόλης των Ιωαννίνων».

Το πρόγραμμα των δράσεων, που είναι ιδιαίτερα πλούσιο, έχει ως εξής:

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (09.00–13.00): «Πόλεις και κώμες στην αρχαία Ήπειρο»

– Εκπαιδευτική δράση για παιδιά γυμνασίου και λυκείου, κατά την οποία παρουσιάζονται οι σημαντικότερες πόλεις των παραλίων της Ηπείρου και αναλύεται το δίκτυο των πολισμάτων και κωμών της ενδοχώρας

– Θεματικές περιηγήσεις στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Ιουλία Κατσαδήμα και Ελένη Βασιλείου.

«Μετασχηματισμοί στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων» (09.30-11.30 και 12.00-14.00): 

Περιπατητική περιήγηση στο σύγχρονο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και ειδικότερα στην περιοχή γύρω από τον λόφο Λιθαρίτσια. Η περιήγηση δομείται σε στάσεις, σε επιλεγμένα σημεία (Πλατεία Πνευματικού Κέντρου, Πάρκο Ωρολογίου, Πάρκο Λιθαρίτσια, Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων) και επικεντρώνεται σε μνημεία, έργα τέχνης, αρχιτεκτονήματα και τοπόσημα, που αποκαλύπτουν τη διαχρονία και τον μετασχηματισμό του σύγχρονου κέντρου της πόλης, από την οθωμανική περίοδο έως τον 21ο αι.

Υπεύθυνοι Αρχαιολόγοι: Σοφία Κίγκα, Ελένη Κοτζαμποπούλου, Βασιλική Δήμου, Νεονίλλη Κούπαρη.

Ακρόπολη Καστρίτσας-Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (10.00-13.00): 

Θεματική περιήγηση στον Αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας και ενημέρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων με έμφαση στα εκθέματα της Καστρίτσας. Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Παρασκευή Γιούνη, Υπατία Φάκλαρη, Χαρά Καππά.

Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (18.00-20.00): Ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Όψεις της πόλης των Ιωαννίνων από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή».

Στη συνάντηση θα γίνουν ομιλίες από την αρχαιολόγο Ελένη Βασιλείου («Πριν την πόλη…»), την αρχαιολόγο Υπατία Φάκλαρη («Πόλεις στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων κατά την αρχαιότητα»), από την τμηματάρχη Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων Ειρήνη Καλογιάννη («Βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία Ιωαννίνων»), από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Πατρών Ιλιάνα Ζάρρα («Ιωαννίνων πόλις: Όψεις της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου των νεότερων χρόνων»), από την δρ Ιστορίας της Τέχνης Ελένη Μάργαρη («Πρόσωπα της πόλης μας. Τα γλυπτά στους δημόσιους χώρους των Ιωαννίνων»).

Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων Βυζαντινού Μουσείου, Ιτς Καλέ (20.30): Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «ΑΝΑ-ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: Το Έργο των Συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων».

Υπεύθυνοι Συντηρητές: Αυγή Ευθυμιάδου, Μελίνα Νάκα, Γιώργος Κύρκος, Μαίρη Μωραΐτη.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου
«Μετασχηματισμοί στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων» (11.00-13.00): 

Πρόκειται για την επανάληψη της δράσης της προηγούμενης ημέρας


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου
Κάστρο Ιωαννίνων, κεντρική Πύλη (10.00): Περιήγηση στον περίδρομο των τειχών του βυζαντινού Κάστρου των Ιωαννίνων.

Υπεύθυνοι Αρχαιολόγοι: Ανθή Φιλίδου, Αθηνά Ζωγάκη.

Κελλιά Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (10.00-16.00): Επίσκεψη στο Μουσείο της Λίµνης Παµβώτιδας (Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λίµνης Παµβώτιδας).

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου
«Οδοιπορικό στον Δρίσκο», με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ιωαννίνων (9.00): Μνημείο Μαβίλη, Μονή Τζιόρας, εκκλησάκι Αγίας Παρασκευής, Κορυφή Δρίσκου (2+2 χιλιόμετρα και χωματόδρομος). Για τη μετακίνηση των ενδιαφερόμενων θα διατεθεί το λεωφορείο του Δήμου Ιωαννιτών.

Σημείο συνάντησης: Κεντρική Πλατεία Βασιλικής.

Υπεύθυνος Αρχαιολόγος: Πολυξένη Δημητρακοπούλου.

Κάστρο Ιωαννίνων, Κεντρική Πύλη (10.00): Περιήγηση στον περίδρομο των τειχών του Κάστρου των Ιωαννίνων.

Κελλιά Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (10.00-16.00): Επίσκεψη στο Μουσείο της Λίµνης Παµβώτιδας (Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λίµνης Παµβώτιδας). 

Νησί Ιωαννίνων (18.00-20.00): Θεματική επίσκεψη στους τάφους των Πάλληδων, Μονή Φιλανθρωπηνών.

Υπεύθυνοι Αρχαιολόγοι: Σοφία Κίγκα, Πολυξένη Δημητρακοπούλου.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου
Κάστρο Ιωαννίνων, Κεντρική Πύλη (10.00): Περιήγηση στον περίδρομο των τειχών του βυζαντινού Κάστρου των Ιωαννίνων.

Κελλιά Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (10.00-16.00): Επίσκεψη στο Μουσείο της Λίµνης Παµβώτιδας (Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λίµνης Παµβώτιδας).

Η πρόσβαση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους κατά το τριήμερο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι ελεύθερη.

Για την υλοποίηση των δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, συνεργάζονται αρκετοί φορείς: Δήμος Ιωαννιτών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, ΧΕΝ Ιωαννίνων, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Τέκμων» και Εταιρεία των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.


* Η φωτογραφία που απεικονίζει τον αρχαιολογικό χώρο της Καστρίτσας, είναι του Κώστα Βάσση

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
solidus espa