Oikonomou pisoi
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι Παριζιάνοι ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης της ενοικίασης e-scooters

Εικόνα του άρθρου Οι Παριζιάνοι ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης της ενοικίασης e-scooters
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2023, 13:43
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι Παριζιάνοι ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία χθες Κυριακή, 2 Απριλίου, να απαλλάξουν τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας από τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά σκούτερ.

Ο Δήμος δήλωσε ότι ψήφισαν λίγο περισσότεροι από 103.000 άνθρωποι, με το 89% να απορρίπτει τα ηλεκτρονικά πατίνια και μόλις το 11% να τα υποστηρίζει. Η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή. Η ψηφοφορία ήταν ανοικτή σε όλους τους 1,38 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του Παρισιού.

Η δήμαρχος του γαλλικής πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό χαιρέτισε το δημοψήφισμα και δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι «πολύ σαφές». «Δεν θα υπάρχουν πλέον σκούτερ αυτοεξυπηρέτησης στο Παρίσι από την 1η Σεπτεμβρίου», είπε.

Το Παρίσι ήταν πρωτοπόρο όταν εισήγαγε τα ηλεκτρικά πατίνια, ή trottinettes, το 2018, καθώς οι αρχές της πόλης προσπάθησαν να προωθήσουν μη ρυπογόνες μορφές αστικών μεταφορών.

Όσο όμως τα δίτροχα οχήματα αυξάνονταν σε δημοτικότητα, ιδίως μεταξύ των νέων, τόσο αυξανόταν και ο αριθμός των ατυχημάτων: το 2022, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 459 τραυματίστηκαν σε ατυχήματα με e-scooter στο Παρίσι.

Η Αν Ινταλγκό, έχει προωθήσει την ποδηλασία και την κοινή χρήση ποδηλάτων, αλλά υποστήριξε την απαγόρευση των ηλεκρικών σκούτερ.

Το Παρίσι διαθέτει σχεδόν 15.000 ηλεκτρικά σκούτερ στους δρόμους του, τα οποία λειτουργούν από τρεις εταιρείες η Lime, η Dott και η Tier. Οι πολέμιοι υποστηρίζουν ότι οι χρήστες των e-scooter δεν σέβονται τους κανόνες του δρόμου και τακτικά περιφρονούν την απαγόρευση της οδήγησης στα πεζοδρόμια. Τα οχήματα είναι επίσης συχνά τυχαία παρκαρισμένα ή πεταμένα στον ποταμό Σηκουάνα.

Πηγή: Le Monde, The Guardian

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back