Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Οι νέες αποκαλύψεις του Spiegel για τις υποκλοπές

Εικόνα του άρθρου Οι νέες αποκαλύψεις του Spiegel για τις υποκλοπές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/11/2023, 19:03
ΕΛΛΑΔΑ

Στις νέες αποκαλύψεις του περιοδικού Spiegel για την υπόθεση των υποκλοπών αναφέρεται δημοσίευμα της Deutsche Welle.

«Η ονομαστική εορτή ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων πολιτικών αποδείχθηκε μοιραία για έντεκα ανθρώπους με επιρροή στη χώρα», γράφει το Spiegel, αναφέροντας πως «νέες αποκαλύψεις στριμώχνουν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία οφείλει να δώσει τώρα εξηγήσεις». 

Σε εκτενές ρεπορτάζ, το οποίο συνυπογράφουν τέσσερις δημοσιογράφοι του περιοδικού, αναλύει έγγραφα σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα, τα οποία εξασφάλισε η ελληνική ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα «Reporters United» και τα προώθησε στο Spiegel και διεθνείς εταίρους του από τον ερευνητικό οργανισμό European Investigative Collaborations (EIC). 

Το περιοδικό γράφει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για την «επόμενη ανατροπή στο "ελληνικό Watergate", ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα κατασκοπείας στην Ευρώπη. Στη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ασκείται έτσι όλο και μεγαλύτερη πίεση».

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει: «Ο ισχυρός πολιτικός, του οποίου η ονομαστική εορτή βρίσκεται τώρα στο προσκήνιο, δεν είναι άλλος από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη. (...) Στις 25 Ιανουαρίου 2021, ο Δημητριάδης έλαβε πολλά μηνύματα με ευχές για την ονομαστική του εορτή. Μία ημέρα αργότερα, έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων ο τότε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, η εισαγγελέας που ήταν αρμόδια για την ΕΥΠ και ένας πρώην επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, έλαβαν μήνυμα από τον αριθμό τηλεφώνου του ανιψιού του πρωθυπουργού. Στο μήνυμα ήταν συνημμένη μια ψηφιακή ευχαριστήρια κάρτα. Εκείνοι που έκαναν κλικ στον σύνδεσμο, έχασαν τον έλεγχο του τηλεφώνου τους».

Στο μεταξύ η ελληνική Αρχή Διασφάλισης Απορρήτων Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έχει εντοπίσει 92 στόχους του παράνομου λογισμικού, παρατηρεί το Spiegel: «Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν ορισμένους από αυτούς μέσω παραδοσιακής τηλεφωνικής παρακολούθησης, γεγονός που αναπόφευκτα οδήγησε στο ερώτημα, κατά πόσο το κράτος χρησιμοποίησε το Predator και εναντίον των ίδιων των πολιτών του, πολιτικών και επικριτών της κυβέρνησης». Ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν μπορεί να αρνηθεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική μυστική υπηρεσία», σημειώνει χαρακτηριστικά, καθώς ο ίδιος έθεσε την ΕΥΠ υπό την ευθύνη του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το καλοκαίρι του 2019.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει πως καμία υπηρεσία του ελληνικού κράτους δεν έκανε χρήση του Predator, γράφει το περιοδικό -ο Δημητριάδης αρνείται επίσης τις κατηγορίες. Ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, «οι νέες αποκαλύψεις αναγκάζουν τώρα θείο και ανιψιό να δώσουν εξηγήσεις».

Σχετικά με την «αναβάθμιση» της υπόθεσης και τη διαβίβαση της έρευνας στον Άρειο Πάγο, οι συντάκτες είναι μάλλον απαισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης: «Η απόφαση αυτή κατέστρεψε και την τελευταία ελπίδα για μία ανεξάρτητη διερεύνηση της υπόθεσης κατασκοπείας. Και αυτό διότι ο ανώτατος εισαγγελέας της Ελλάδας διορίζεται απευθείας από την κυβέρνηση. Θεωρείται ένας θεσμός πιστός στην κυβέρνηση», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: DWΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back