ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι νέες αποκαλύψεις του James Webb

Εικόνα του άρθρου Οι νέες αποκαλύψεις του James Webb
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2023, 23:25
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια ζώνη αστεροειδών και ένα τεράστιο νέφος σκόνης γύρω από ένα από τα κοντινότερα και λαμπρότερα αστέρια του νυχτερινού ουρανού εντόπισαν οι αστρονόμοι.

Το αστέρι, γνωστό ως Fomalhaut, απέχει 25 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Piscis Austrinus, ή αλλιώς Νότιος Ιχθύς. Αν και είναι καλύτερα ορατό από το νότιο ημισφαίριο, μπορεί να παρατηρηθεί από ένα μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, ιδίως το φθινόπωρο.

Προηγούμενες παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και άλλα όργανα έδειξαν ότι το αστέρι περιβάλλεται από σκόνη και συντρίμμια, αλλά οι εικόνες έδειξαν μόνο ένα μέρος του κοσμικού υλικού που περιβάλλει το νεαρό άστρο.

Τώρα, εικόνες υψηλής ανάλυσης από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποκάλυψαν το περιβάλλον του άστρου με πρωτοφανή λεπτομέρεια. Πέρα από μια εκτεταμένη εσωτερική ζώνη αστεροειδών που στροβιλίζεται γύρω από το άστρο, υπάρχει ένας δεύτερος στενότερος δακτύλιος από πέτρες και χαλίκια.

Ακόμα πιο μακριά από το Fomalhaut βρίσκεται ένας εξωτερικός δακτύλιος από συντρίμμια που μοιάζει με τη ζώνη Kuiper του ηλιακού συστήματος, όπου βρίσκονται ο Πλούτωνας και οι άλλοι πλανήτες νάνοι, η Έρις, η Χαουμέια και ο Μακεμάκε. Σε αυτόν τον εξωτερικό δακτύλιο οι αστρονόμοι εντόπισαν αυτό που ονομάζουν μεγάλο σύννεφο σκόνης, το οποίο υποψιάζονται ότι δημιουργήθηκε όταν δύο διαστημικοί βράχοι πλάτους άνω των 634 χλμ. συγκρούστηκαν μεταξύ τους.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τα νέα χαρακτηριστικά σε εικόνες που τραβήχτηκαν από το όργανο μεσαίας υπέρυθρης ακτινοβολίας στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Οι τρεις ένθετες ζώνες και τα κενά μεταξύ τους υποδηλώνουν ότι αόρατοι πλανήτες κάνουν κύκλους στο Fomalhaut και διαμορφώνουν το αστρικό σύστημα μέσω των βαρυτικών τους πεδίων. «Πλανήτες τόσο χαμηλής μάζας όσο ο Ποσειδώνας είναι αρκετοί για να χαράξουν τις εσωτερικές ζώνες», γράφουν οι συγγραφείς στο Nature Astronomy.

Με πληροφορίες από The Guardian. Φωτογραφία: Twitter



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back