Μετά από δύο πολύ ενδιαφέρουσες ημερίδες ενημέρωσης για τους υδρογονάνθρακες, οι οποίες δεν μπόρεσαν να καλύψουν το χαμένο έδαφος της εμπιστοσύνης (μιας και οι μελέτες πέρασαν «νύχτα» σχεδόν), οι φορείς μετράνε τις λεπτομέρειες που είναι αρκετές.
Οι επιστήμονες εξήγησαν με επιχειρήματα τα υπέρ και τα κατά των διαδικασιών έρευνας και εξόρυξης, οι πολίτες παρουσίασαν επίσης με επιχειρήματα τη διαφωνία τους και τώρα, χωρίς να έχει μετατοπιστεί προς κάπου το «ισοζύγιο», είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε μερικές λεπτομέρειες που παρουσιάστηκαν αυτό το τριήμερο.
Καταρχάς, φαίνεται ότι το «στο βάθος αέριο» δημοσιοποιείται ως διάθεση όλο και περισσότερο, σε βαθμό που να φαίνεται ότι η αναζήτηση για φυσικό αέριο είναι πιο «στοχευμένη» και δυνατή εναλλακτική. Ο Κώστας Νικολάου, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Repsol-Energean, μιλώντας στην εκδήλωση των Άνω Πεδινών, εκτίμησε ότι «πρόκειται για τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθεί φυσικό αέριο.
Αυτό φυσικά δεν αναιρεί τις επιφυλάξεις. Και στις δύο εκδηλώσεις, σε Άνω Πεδινά και Βουτσαρά, το υπουργείο πρόκρινε την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την επιτροπή περιβάλλοντος (όπως τόνισε ο κ. Αλέξανδρος Κουλίδης), αλλά αυτό ταυτόχρονα ήταν και αντεπιχείρημα: Γιατί δεν συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα και πέρασε από μια επιτροπή περιορισμένης εκπροσώπησης, που πρακτικά οι πολίτες αγνοούν σχεδόν την ύπαρξή της;
Πάντως, ο διευθυντής του ΙΓΜΕ ΣΤΗΝ Ήπειρο Βαγγέλης Νικολάου ξεκαθάρισε ότι η γεωφυσική έρευνα δεν θα έχει καμιά επίπτωση στο υπόγειο υδάτινο δυναμικό, κάτι που γενικά είναι ένας φόβος.
Ειδικά για το Ζαγόρι τόνισε ότι «ο σχηματισμός από φλύσχη είναι αδιαπέραστος το νερό βρίσκεται σε βάθος 500-700 μέτρων και το ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες βρίσκεται κάτω από αυτόν σε βάθος άνω των 3.000 μέτρων και άρα δεν μπορεί να αναμιχθεί νερό με πετρέλαιο».
Το θέμα της εξόρυξης με fracking, της «υδραυλικής ρωγμάτωσης» όπως είναι η ελληνική ονομασία, παραμένει ένα επικίνδυνο δίλημμα,. Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ ανέφερε με παραδείγματα από Αμερική και Καναδά ο κ. Παπαζάχος, ότι μπορεί να προκαλέσει σεισμούς, αλλά με τεχνική που δεν χρησιμοποιείται στην Ευρώπη.
Η Σοφία Σταματάκη, καθηγήτρια του ΕΜΠ, τόνισε ότι οι 14 γεωτρήσεις που έγιναν μέχρι τώρα στην Ήπειρο δεν άφησαν κάποιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Απέκλεισε όμως την ύπαρξη σχιστολιθικού αερίου στην Ελλάδα, εκτός από την περιοχή του Έβρου. Μια από τις παλιές γεωτρήσεις, στην περιοχή του Καλπακίου με βάθος 4 χλμ περίπου, παραμένει ως έχει, στεγανοποιημένη βέβαια.
Για τις παλιές γεωτρήσεις μίλησε και ο Γρηγόρης Τσόκας, καθηγητής του ΑΠΘ, λέγοντας ότι οι σημερινές θα περιοριστούν στο ένα τρίτο περίπου.
Στο αντίποδα, η Λίλα Τάτση, εκπρόσωπος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου, επικαλέστηκε επιστολή τουριστικού πράκτορα του Ισραήλ όπου αναφέρεται ότι «δεν θα ξανάρθουν σε μια Ήπειρο με πετρέλαια», ενώ ο Δημήτρης Πασχάλης, μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού έθεσε το πολιτικό ζήτημα, ότι δηλαδή τα κέρδη θα είναι για τις εταιρείες και όχι για τους πολίτες.
Στο μεταξύ, σε μια θεσμική συνάντηση στο δημαρχείο Ζίτσας, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος συζήτησε με προέδρους τοπικών κοινοτήτων και αντιδημάρχους για το θέμα.
Επανέλαβε όσα είπε στις δύο εκδηλώσεις, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων (κάτι που είναι δέλεαρ για τους ιδιοκτήτες), αλλά και ότι η διαδικασία της έρευνας είναι ξεχωριστή από αυτή της εξόρυξης και ότι θα τεθούν προς διαβούλευση και έγκριση νέες περιβαλλοντικές μελέτες. Φυσικά, αν «διαβουλευτούν» με τον ίδιο τρόπο με τις αντίστοιχες για τις έρευνες, τότε οι πολίτες θα έχουν ξανά δίκιο να εξανίστανται…
Επίσης, ο κ. Βερροιόπουλος απέκλεισε το fracking και είπε ξανά ότι θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να παίξουν ρόλο στη διαδικασία ελέγχου.