ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων στη Βωβούσα

Εικόνα του άρθρου Οι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων στη Βωβούσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2017, 19:36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το φεστιβάλ Βωβούσας έχει κατακτήσει πια τη θέση του στα ηπειρώτικα (και όχι μόνο) καλοκαίρια. Κι αυτό το καλοκαίρι από 28 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου, το φεστιβάλ επιστρέφει με δέκα ημέρες γεμάτες πολιτισμό -μουσική, προβολές, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, εκθέσεις φωτογραφίες, συζητήσεις και άλλες δραστηριότητες. Τόπος δράσης η Βωβούσα, αλλά και το γειτονικό χωριό, το Περιβόλι Γρεβενών. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών, «φεστιβάλ Βωβούσας χωρίς κεντρικό θέμα δεν γίνεται». Στη φετινή διοργάνωση θα πρωταγωνιστήσουν δύο προσωπικότητες με μεγάλη συμβολή στον πολιτισμό της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Πρόκειται για τους αδελφούς Μανάκια οι οποίοι γεννήθηκαν και έδρασαν μερικά μόνο χιλιόμετρα μακριά από τη Βωβούσα, στη γειτονική Αβδέλλα. Με την αγορά μιας κινηματογραφικής μηχανής τα δύο αδέλφια,καταγράφουν εν έτει 1905 τις «Υφάντρες» του χωριού τους εν ώρα εργασίας. Οι καταγραφές πληθαίνουν… Γάμοι, πανηγύρια, αλλά και πολιτικά ή πολεμικά γεγονότα στην περιοχή της Μακεδονίας και γενικά των Βαλκανίων κερδίζουν το βλέμμα τους. 

Σε διάρκεια πέντε ημερών του Φεστιβάλ (28 Ιουλίου-1 Ιουλίου) μία ομάδα καλλιτεχνών, συγγραφέων και κινηματογραφιστών θα οργανώσουν εκδηλώσεις και δημιουργικά εργαστήρια, πάνω σε μια ιδέα του Σάκη Σερέφα, στα οποία ο κεντρικός προβληματισμός θα είναι: Τι είναι αυτό που κινητοποίησε το βλέμμα των αδελφών Μανάκια, σε μια εποχή όπου η κινηματογραφική τέχνη βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα; Τι είναι αυτό στο οποίο μπορεί κανείς να εστιάσει σήμερα ώστε να αποτυπώσει τον χώρο γύρω του και τον καιρό του, σε μια εποχή όπου τα καταγραφικά τεχνολογικά μέσα αφθονούν και βρίσκονται πια στα χέρια του καθενός; Η μνήμη, ατομική ή συλλογική, είναι επινόηση και κατασκευή;

Εκτός από τον φωτογράφο Στράτο Καλαφάτη και τους διακεκριμένους έλληνες κινηματογραφιστές, Φώτο Λαμπρινό, Βασίλη Κεχαγιά, για τους αδελφούς Μανάκια θα συμμετάσχει και η Eliza Zdru, η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «The Manakia Brothers, diary of a Long Look Back», που καταπιάνεται με το έργο των δύο αδελφών και τη διαβαλκανική συμβολή του. Μια συζήτηση που θα συντονίζει ο συγγραφέας κι εμπνευστής του αφιερώματος, Σάκης Σερέφας. 

Παράλληλα,γύρω από το αφιέρωμα θα «τρέξουν» μια φωτογραφική έκθεση από τη ζωή των δύο αδελφών, ένα εργαστήριο animation για μικρούς από τον Πάνο Καπίρη και την ομάδα Edu|shorts κι ένα multimedia εργαστήριο με τίτλο «Κιβωτός εικόνων» από τον Βασίλη Κεχαγιά και τον Στράτο Καλαφάτη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3