ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι κεραίες δεν ξεχάστηκαν…

Εικόνα του άρθρου Οι κεραίες δεν ξεχάστηκαν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2017, 17:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν στα τέλη Ιανουαρίου, όταν γονείς και μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων στα Λακκώματα πραγματοποίησαν μια συμβολική διαμαρτυρία για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κτίριο δίπλα από το σχολείο.

Ο δήμος Ιωαννιτών είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη συμπαράστασή του, με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να επισημαίνει ότι επιβάλλεται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Το 2012 είχε αλλάξει η νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται πια η τοποθέτηση κεραίας σε απόσταση μικρότερη των 300 μ. από σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.

Συγκεκριμένα, ο ισχύων νόμος 4070/2012 δεν καθορίζει ένα όριο ελάχιστης απόστασης κεραιών από σχολεία ή νοσοκομεία, αλλά απλά καθορίζει ότι, αν η κεραία βρίσκεται σε απόσταση έως 300 μέτρα από ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, τα όρια έκθεσης του κοινού στην ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% των τιμών που καθορίζονται.

Προς την κατεύθυνση της τροποποίησης της νομοθεσίας, κινείται η συνεργασία του δήμου Ιωαννιτών και του συλλόγου γονέων του 4ου Δημοτικού. Με ανοιχτή τους επιστολή προς τους βουλευτές του τόπου ζητούν να γίνει μια συνάντηση για τη συζήτηση ζητημάτων που αφορούν την αυστηροποίηση της νομοθεσίας τόσο για την αδειοδότηση λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας όσο και για τον καθορισμό των αποστάσεων των κεραιών από χώρους όπου υπάρχουν ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.).

Ο Δήμος και ο σύλλογος χαρακτηρίζουν την τροποποίηση της νομοθεσίας «ως τη μόνη ρεαλιστική και δραστική λύση  λόγω της σχεδόν πάγιας νομολογίας των Δικαστηρίων, που επιτρέπουν την τοποθέτηση τέτοιου είδους κεραιών δίπλα σε τόσο ευαίσθητους χώρους» όπως σημειώνεται στην ανοιχτή επιστολή.  


* Φωτογραφία αρχείου από την προ μηνών διαμαρτυρία των γονέων και των μαθητών στα Λακκώματα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back