ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι καύσωνες της νότιας Ευρώπης: Από τον Κλέωνα και τον Κέρβερο μέχρι τον Χάροντα

Εικόνα του άρθρου Οι καύσωνες της νότιας Ευρώπης: Από τον Κλέωνα και τον Κέρβερο μέχρι τον Χάροντα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2023, 01:42
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κύμα καύσωνα σαρώνει τμήματα της νότιας Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής, με πιθανές θερμοκρασίες ρεκόρ τις επόμενες ημέρες.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και της Τουρκίας.

Στην Ελλάδα ο «Κλέων» συνεχίζει την επέλασή του με τη θερμοκρασία, σήμερα να σημειώνει περαιτέρω άνοδο σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

Στην Ιταλία, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τους 48,8°C. Έχει εκδοθεί προειδοποίηση κόκκινου συναγερμού για 10 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, της Μπολόνια και της Φλωρεντίας. 

Την Τρίτη, ένας σαραντάρης πέθανε μετά από κατάρρευση στη βόρεια Ιταλία. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο 44χρονος εργάτης ζωγράφιζε γραμμές διαβάσεων ζέβρας στην πόλη Λόντι, κοντά στο Μιλάνο, πριν καταρρεύσει από τη ζέστη. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου αργότερα πέθανε.

Αρκετοί επισκέπτες της χώρας έχουν καταρρεύσει από θερμοπληξία, συμπεριλαμβανομένου ενός Βρετανού έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη.

Ο καύσωνας «Κέρβερος» -που ονομάστηκε από την Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία από το τρικέφαλο τέρας που εμφανίζεται στην Κόλαση του Δάντη, αναμένεται να φέρει πιο ακραίες συνθήκες τις επόμενες ημέρες.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας ξεκίνησε μια τηλεφωνική υπηρεσία βοήθειας για τους ανθρώπους που πλήττονται από τη ζέστη, η οποία έχει δεχθεί 54.000 κλήσεις από τότε που άνοιξε στις αρχές Ιουνίου.

Μια δορυφορική εικόνα που καταγράφηκε από την αποστολή Copernicus Sentinel της ΕΕ αποκάλυψε ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα είχε φτάσει τους 60°C την Τρίτη.



 Όμως, καθώς ο Κέρβερος σβήνει, οι Ιταλοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο επόμενος καύσωνας, που ονομάστηκε «Χάροντας» από το όνομα του πορθμέα του Άδη που παρέδιδε τις ψυχές στον κάτω κόσμο- θα ανεβάσει τις θερμοκρασίες στους 43°C στη Ρώμη και πιθανώς στους 47°C στο νησί της Σαρδηνίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back