ΒΙΒΛΙΟ

Οι καπεσοβίτες ζωγράφοι στον Άγιο Γεώργιο Κουρέντων

Εικόνα του άρθρου Οι καπεσοβίτες ζωγράφοι στον Άγιο Γεώργιο Κουρέντων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2021, 23:00
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η έκδοση «Δέξος αναλώμασι. Άγιος Γεώργιος Κουρέντων (1774). Έργο Καπεσοβιτών Ζωγράφων» είναι ένα δίγλωσσο βιβλίο (ελληνικά –αγγλικά), μια πρωτοβουλία και έκδοση της Αδελφότητας Κουρέντων «Άγιος Γεώργιος», στην Αθήνα.

Ασχολείται με τις τοιχογραφίες στον Άγιο Γεώργιο Κουρέντων, έργα των Ιωάννη και Γεωργίου Αθανασίου, ζωγράφων από το Καπέσοβο. Η Αδελφότητα ανέλαβε επίσης τη συντήρηση των έργων.

Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Κατερίνα Κοντοπανάγου, η οποία είχε και την επιστημονική επιμέλεια, ενώ συμμετείχαν ακόμα οι Βασιλική Κουτσού, Φωτεινή Τσακμάκη, Τσαμπίκα Πάλλα, Διαμαντίνα Βασιλιάκη, Λάμπρος Μαστρογιαννόπουλος. Τη μετάφραση στα αγγλικά έκανε ο Γεώργιος Αλεξάκης και συνεργάστηκαν ο αρχιτέκτονας Αντώνης Λαδόπουλος και ο γραφίστας Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Βασικοί συντελεστές στην πρωτοβουλία, ήταν οι Γιάννης Τζέρπος και Μιχάλης Αγγελίδης.

Όπως αναφέρει το σημείωμα της έκδοσης: «Ο Άγιος Γεώργιος κτίστηκε το 1774 στο χωριό που κάποτε έδινε το όνομά του στην ευρύτερη περιοχή, τα Κουρεντοχώρια Ηπείρου. Ήταν ένα συλλογικό όνειρο ζωής των βιοπαλαιστών κατοίκων, που πρόσφεραν από το υστέρημά τους και πάλεψαν με μύριες δυσκολίες μέσα στην οθωμανική περίοδο για να δώσουν υπόσταση στην πίστη και στις παραδόσεις τους και να κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές ένα λατρευτικό χώρο υψηλής καλαισθησίας, όπως το μαρτυρούν οι δωρικές γραμμές του, η λιτή και απέριττη αρχιτεκτονική του και ο θαυμαστός του διάκοσμος».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3