Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κανόνες λειτουργίας του «click away»

Εικόνα του άρθρου Οι κανόνες λειτουργίας του «click away»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/12/2020, 14:41
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξειδικεύοντας τα μέτρα που παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα οποία θα ισχύουν στη διάρκεια των εορτών, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως οι αποφάσεις ήρθαν έπειτα από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το click away δεν μπορεί να ισοφαρίσει στις επιχειρήσεις την ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως γι’ αυτό το λόγο οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα οφελήματα και προστατευτικά μέτρα που λάμβαναν ως τώρα.


Οι κανόνες

  1. Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία είτε μέσω του e-shop, μέσω το ηλεκτρονικό κατάστημα μιας επιχείρησης και πληρωμή μέσω ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμή, αν δεν υπάρχει e-shop, μέσω του συστήματος POS έξω από το κατάστημα.
  2. Για να μετακινηθεί πελάτης θα πρέπει να έχει στην κατοχη του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή αποστολή μηνύματος sms από την επιχείρηση που θα αναφέρει την επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί ο πελάτης να παραλαμβάνει την παραγγελία του.
  3. Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να πηγαίνει να παραλαμβάνει την παραγγελία του, και όχι ομάδες προσώπων, ολόκληρες οικογένειες ή παρέες. Η παραγγελία θα παραδίδεται σε ένα και θα παραλαμβάνεται από ένα άτομο. 

Όπως είπε ο υπουργός, πρέπει να αποφευχθεί η μεγάλη κινητικότητα στους δρόμους και ο συνωστισμός στους δρόμους έξω από τα καταστήματα. Διευκρίνισε επίσης ότι έξω από τα καταστήματα θα επιτρέπονται ουρές μέχρι εννιά ατόμων, με απόσταση το λιγότερο δύο μέτρα. 

  • Αυστηρά πρόστιμα: Διοικητικό πρόστιμο και κλείσιμο της επιχείρησης
  • Επιχείρηση που στους ελέγχους θα αποδεικνύεται ότι έχει ανοίξει και έχει βάλει μέσα πελάτη, θα έχει πρόστιμο ύψους από 2.000-50.000 ευρώ, ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος, και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 μέρες. 

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να λειτουρήσουν με το click away:

όσες έχουν εξωτερική είσοδο στον δρόμο

Κατά συνέπεια, mall, κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια και δεν έχουν ξεχωριστή είσοδο δεν θα μπρούν να έχουν την υπηρεσία του click away. 

O κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι θα επιτρέπονται και τηλεφωνικές παραγγελίες, ώστε και μικρά καταστήματα να έχουν επαφή με τον πελάτη και να κάνουν χρήση της υπηρεσίας click away.  

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπάρχει μητρώο των επιχειρήσεων που θα κάνουν χρήση της υπηρεσίας και πως η κυβέρνηση έθεσε γενικούς κανόνες και αφορά όλες εκείνες που έχουν πρόσβαση σε δρόμο. 

Επανέλαβε ότι οι παραγγελίες θα μπορούν να γίνονται είτε μέσω του e-shop, είτε τηλεφωνικά και πως η υπηρεσία θα λειτουργήσει μόνο με την ηλεκτρονική απόδειξη της παραγγελίας και με συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία μόνο ένα άτομο θα μπορεί να την παραλάβει. «Από την τήρηση του κανόνα θα εξαρτηθεί η συνέχιση ή όχι του μέτρου», προειδοποίησε. 

Τέλος δήλωσε πως απελευθερώνεται η πώληση των παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ.


Τι ισχύει για το χονδρεμπόριο

«Από την αρχή έχουμε επιτρέψει την λειτουργία του χονδρεμπορίου», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. «Δυστυχώς υπήρξαν φαινόμενα καταστρατήγησης αυτού του μέτρου», διαπίστωσε αναφέροντας πως πλέον θα επιτρέπεται το χονδρεμπόριο που αφορά μόνο τις οικοδομικές δραστηριότητες. Μόνο αυτοί οι επαγγελματίες θα μπορούν να βρίσκονται εντός του καταστήματος  και να αγοράζουν με τιμολόγιο. Όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες θα αγοράζουν προϊόντα με το σύστημα του click away. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back