ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι καλές σχέσεις, οι φάρμες και η Γαλακτοκομική Σχολή

Εικόνα του άρθρου Οι καλές σχέσεις, οι φάρμες και η Γαλακτοκομική Σχολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2016, 23:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Είναι γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έχει πάρει πάνω του την υπόθεση «πρωτογενής τομέας» και επιδιώκει να έχει έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ως περιφερειάρχης είναι ο επικεφαλής αγροτικών θεμάτων στην Ένωση Περιφερειών, ενώ φαίνεται ότι διατηρεί έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου. Ο κ. Αποστόλου είναι από τα υπουργικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισαν αμέσως τη συμπάθεια του κ. Καχριμάνη. Ας μην ξεχνάμε δε ότι ο κ. Καχριμάνης, όντας ένας πολιτικός με πολλά χιλιόμετρα, γνωρίζει, επιπλέον, πολύ καλά πώς πρέπει να κινηθεί στο διαφορετικό πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Τα καλά λόγια εκ μέρους του δεν περίσσεψαν λοιπόν και κατά την επίσκεψη του υπουργού στα Γιάννενα. «Έγιναν πολλά πράγματα από κάποιους προκατόχους σας, αλλά την τελική δουλειά πάνω στις αδειοδοτήσεις για τις επιδοτήσεις του ΟΣΔΕ κ.λπ., την κάνατε εσείς, δώσατε μεγάλη μάχη και άλλαξαν τα πάντα» του είπε. Ο κ. Αποστόλου, με τη σειρά του, έδειξε να συμφωνεί με όσες παρατηρήσεις έκανε ο περιφερειάρχης επί αγροτικών θεμάτων.

Στην επίσημη ανακοίνωση του περιφερειάρχη με τα αιτήματά του προς τον υπουργό, το παρών έδωσε και το αίτημα της παραχώρησης εγκαταστάσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στον Κατσικά (σ.σ. στην περιοχή της Γαλακτοκομικής Σχολής) ώστε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη γεωργική σχολή και παράλληλα στην έκταση να αναπτυχθούν κοινωφελείς δράσεις και με άλλους φορείς όπως το ΚΕΘΕΑ. Τη λειτουργία μιας σύγχρονης γεωργικής σχολής στη Μονή Βελλά έχει αιτηθεί στο υπουργείο και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια σύγκρουση συμφερόντων. Το αντίθετο μάλιστα. Ο περιφερειάρχης και ο μητροπολίτης έχουν κοινό «μέτωπο» επί του θέματος.

Ο μητροπολίτης, τον τελευταίο καιρό, δραστηριοποιείται έντονα στον πρωτογενή τομέα. Στη μονή της Βελλά, έχει δημιουργηθεί ήδη μια φάρμα με 1100 γίδια. «Προσπαθούμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα και να δείξουμε στα νέα παιδιά ότι υπάρχει μέλλον στον τόπο μας» είπε ενώπιον του υπουργού. Και συμπλήρωσε: «Μαζί με την Περιφέρεια θέλουμε να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τους χώρους της Βελλά, την Εστία στη Ζίτσα για την αμπελουργία και τη Γαλακτοκομική Σχολή». Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για τις ανοιχτές πόρτες στο υπουργείο.

Ο κ. Αποστόλου, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι επιδιώκει τη συνεργασία με την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση για τον πρωτογενή τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανακοίνωσε ότι στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων θα γίνουν ταχύρρυθμα εκπαιδευτικά μαθήματα για αγρότες, όπως και ότι στις εκτάσεις γύρω από αυτήν, οι οποίες ανήκουν στο υπουργείο, θα εγκατασταθεί μια πρότυπη φάρμα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου. «Το κτήμα Κατσικά θα χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό» τόνισε, χωρίς να διευκρινίσει όμως αν θα πρόκειται για μεγάλη ή μικρή φάρμα. Κάτι που έχει σημασία λόγω της γειτνίασης των εκτάσεων με τη λίμνη, αλλά και του σχεδιασμού που υφίσταται εδώ και χρόνια, μέσω του Ρυθμιστικού Σχεδίου και του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη, για τη διαμόρφωση ενός οικολογικού πάρκου στις εν λόγω εκτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back