Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι HYLAS διαλέγουν δέκα δίσκους

Εικόνα του άρθρου Οι HYLAS διαλέγουν δέκα δίσκους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2020, 19:46
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι HYLAS, μια τετραμελής instrumental μπάντα από την Αθήνα, η οποία σχηματίστηκε το 2015, διαλέγουν σήμερα δέκα αγαπημένους τους δίσκους.

Η σύνδεσή τους με τα Γιάννενα είναι… δεδομένη. Η μουσική τους κινείται σε progressive post rock ύφος. Η πρώτη δισκογραφική τους δουλειά κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2019 με το όνομα «Athena». Η ιδέα του άλμπουμ γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι μία τιμητική αναφορά στην πόλη που μεγάλωσαν και συνεχίζουν να ζουν τα περισσότερα μέλη του συγκροτήματος.

Τους HYLAS αποτελούν οι Γιάννης Μπουντέκας κιθάρα-φωνή, Κώστας Σπυράτος τύμπανα-φωνή, Μάνος Δελώτης μπάσο-φωνή, Πάνος Καλκανάς κιθάρα-φωνή.


Mascaraddiction – MODREC

Ένας δίσκος γεμάτος οργή, ευαισθησία, dreamy μελωδίες και πανέμορφες συνθέσεις, δομημένες όλες σε έναν indie - punk κορμό με παρακλάδια που αγγίζουν τα gospel, τις μπαλάντες μέχρι και το metal. Η Αθηναϊκή μπάντα σε μία φάση νιότης και ταυτόχρονα ωριμότητας με καταπληκτικά παιξίματα γεμάτα ενέργεια και δέσιμο γράφει στίχους ανήσυχους με αφετηρία το σύγχρονο άνθρωπο (Power is religion, religion is disease…) και ολοκληρώνει ένα πανέμορφο album ηχογραφώντας το live σε λιγότερο από 48 ώρες…

 Οι Ανάσες των Λύκων – ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΒΕΛΙΩΤΗΣ

Εδώ οι στίχοι του Αγγελάκα δε φωνάζουν να τους τραγουδήσεις μαζί του, αλλά είναι ήσυχοι, εσωτερικοί, περνούν κάτω από το δέρμα, ενώ ο Νίκος Βελιώτης δημιουργεί ηχοτοπία με το βρώμικο, καθαρό, όρθιο, και ανάποδο τσέλο του με ονειρεμένα αλλά και ανορθόδοξα παιξίματα. Η σύμπραξη αυτή σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά και την ιδιαίτερη πάντα ερμηνεία του Αγγελάκα δημιουργούν μία δουλειά σφυρηλατημένη μέσα στο σκοτάδι αλλά και μία όμορφη συντροφιά στις αλκοολικές νύχτες μας…

In Rainbows – RADIOHEAD

Με αυτό το album οι Radiohead απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από την αρχική indie, βρώμικη πλευρά τους και δείχνουν να τοποθετούν όλα τα μουσικά πρόσωπα των τελευταίων δουλειών τους σε ένα δίσκο. Καταφέρνουν να φτιάξουν με μαεστρία ένα πολύχρωμο μωσαϊκό με ηλεκτρονικά, brit pop, alternative και jazzy στοιχεία σε συνδυασμό με τα υπέροχα φωνητικά και λιγωτικά φαλτσέτα του Yorke…

Slow Riot for New Zero Kanada – GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR

Η φράση Formless and Empty” ( תֹ֙הוּ֙ וָבֹ֔הוּ ) γραμμένη στα εβραϊκά από τη «Γένεση» που υπάρχει στο εξώφυλλο συντροφεύει το άκουσμα των δύο μεγάλων σε διάρκεια κομματιών του δίσκου. Βαθιά μελαγχολικό και ατμοσφαιρικό με τη συνοδεία ηλεκτρικών οργάνων, βιολιού και τσέλου συνδυάζει το post με την κλασική μουσική και μέσα του γεννιούνται μελωδίες έως και Χατζιδακικού ύφους και κορυφώσεις που σε κάνουν να θες να κοιτάξεις ψηλά…

 

Hand. Cannot. Erase. – STEVEN WILSON

Ένας δίσκος που δεξιοτεχνικά συνδυάζει τον κλασικό prog rock ήχο με την ηλεκτρονική μουσική. Τα κομμάτια είναι μεγάλα σε διάρκεια και οι μουσικοί έχουν δώσει την ψυχή τους σε κάθε νότα που ακούγεται από την αρχή μέχρι και το τέλος.

Blood Sugar Sex Magik - RED HOT CHILI PEPPERS

Ένα album που ξεχωρίζει γιατί σε κάνει να νιώθεις ότι ακούς τέσσερις ανθρώπους που δεν έχουν να κρύψουν τίποτα απολύτως από τον ακροατή. Είναι ο μουσικός ορισμός της συγκεκριμένης μπάντας και η χρυσή τομή μεταξύ του heavy funk, που έπαιζαν στο παρελθόν, και του pop rock που υιοθέτησαν στην πορεία.

Blackwater Park – OPETH

Πρόκειται για τον δίσκο που θα σε κάνει φανατικό ακροατή της μπάντας. Η παραγωγή, οι συνθέσεις και οι εκτελέσεις των κομματιών έχουν γίνει αριστοτεχνικά, τα κιθαριστικά riffs είναι φρέσκα και ευφυέστατα. Από τον ήχο της κλασικής κιθάρας μέχρι βαρύ ασήκωτο metal όλα είναι δεμένα με ένα μαγικό τρόπο που σε καθηλώνει λεπτό προς λεπτό. Από τα album ορόσημο για τη metal μουσική.

Led Zeppelin IV – LED ZEPPELIN

Ο δίσκος αυτός καθόρισε τον ήχο και το παίξιμο του RnR. Οι κιθάρες του Page και η ρυθμική αγωγή του μέγιστου Bonham καθιερώθηκαν ως «πανεπιστήμιο» για τους επερχόμενους του είδους όπως επίσης και το απίστευτο δέσιμο της μπάντας.

Wish You Were Here – PINK FLOYD

Απ’ τα κορυφαία άλμπουμ του γκρουπ. Οι Floyd μπορούν με απλά υλικά, μελωδικές γραμμές και αρμονίες να φτιάξουν έργα διαχρονικά, όπως φάνηκε και στη συνέχεια. Τα εξαιρετικά φωνητικά και ο ήχος της μπάντας χωρίς φανφάρες τους τοποθετούν στην ελίτ της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

 

Bγάλε Φτερά και Πέτα -  ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Φυσικός ήχος, ακουστικά όργανα, δυνατές και μερακλίδικες μελωδίες και απίστευτη ερμηνεία από τον Κώστα Παυλίδη στα κομμάτια του Αντώνη Απέργη που αποτελεί μουσικό φαινόμενο. Μονοπάτι που σε βγάζει σε άλλα μουσικά τοπία...


Σύνδεσμοι:

Facebook: https://www.facebook.com/hylasband/

Bandcamp: https://hylasband.bandcamp.com/releases
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1c2WNtrWppP814lly1c8xw 

Spotify: https://open.spotify.com/artist/5h4WWKaHitGQHURyaocToa
Instagram: https://www.instagram.com/hylasband
Email: hylasband@gmail.com

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back