ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ επισπεύδουν την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου Οι ΗΠΑ επισπεύδουν την αποστολή όπλων στην Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2024, 22:26
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν εσπευσμένα πυρομαχικά και όπλα στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα, η οποία το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει πλήγματα στον πόλεμό της με τη Ρωσία.

Το Κίεβο έχει παρακαλέσει για ταχύτερη παράδοση βλημάτων πυροβολικού και συστημάτων αεράμυνας εν μέσω των ρωσικών προόδων που καταπονούν τον ανεπαρκώς εξοπλισμένο και υποδεέστερο στρατό της Ουκρανίας.

Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν επίσης εντείνει τις επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές τις τελευταίες εβδομάδες πολύ πίσω από τις γραμμές της 26μηνης πλήρους κλίμακας εισβολής της.

«Σπεύδουμε με γοργούς ρυθμούς σε πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα, πυραύλους, αντιαεροπορικά συστήματα - βιαζόμαστε να φτάσουν στις γραμμές του μετώπου για την προστασία των στρατιωτών, για την προστασία των αμάχων», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης είναι ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ουκρανία αφότου το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τον περασμένο μήνα ένα πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε καθυστερήσει επί μακρόν.

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα αποκρούουν μια νέα ρωσική χερσαία εισβολή στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις επόμενες εβδομάδες.

Είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον δεν «ενθάρρυνε ή επέτρεψε» πλήγματα κατά της Ρωσίας, αλλά ότι ήταν απόφαση της Ουκρανίας «για το πώς θα διεξάγει αυτόν τον πόλεμο».

Στρατηγικοί στόχοι υποδομών στη Ρωσία, όπως πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, έχουν δεχθεί τακτικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους τις τελευταίες εβδομάδες, αν και η Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιώσει δημοσίως τη συμμετοχή της.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία με τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να πετύχει, που χρειάζεται για να νικήσει», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Σύμφωνα με το σχέδιο»

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βελτιώνουν καθημερινά τις θέσεις τους κατά μήκος του μετώπου στην Ουκρανία προς όλες τις κατευθύνσεις και ότι η προέλαση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο.

Η Ρωσία έχει απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία τους τελευταίους μήνες, παρά τη βοήθεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Ο Πούτιν, σε συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον νέο υπουργό Άμυνας Αντρέι Μπελοούσοφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού και κορυφαίους στρατηγούς, δήλωσε ότι το έργο του στρατού «προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο» που έχει εγκριθεί από το Γενικό Επιτελείο.

Φωτογραφία: Antony Blinken/Χ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3