Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Οι γονείς επιμένουν αμυντικά στη Φιλιππιάδα

Εικόνα του άρθρου Οι γονείς επιμένουν αμυντικά στη Φιλιππιάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2017, 16:02
ΗΠΕΙΡΟΣ

Με μια ανακοίνωση σε διαφορετικό ύφος από τις πρώτες που ακροβατούσαν σταόρια του ρατσισμού και τα ξεπερνούσαν, ο σύλλογος γονέων του 2ουδημοτικού Φιλιππιάδας, μαζί με τους συλλόγους του 3ου δημοτικού και του 1ου γυμνασίου ζητάνε να αποδοθούν ευθύνες «για παραλείψεις κατάτην ένταξη των παιδιών πολιτών τρίτων χωρών» στα σχολεία της Φιλιππιάδας,υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα δεν ανεστάλη «για εκπαιδευτικούς λόγους», αλλά λόγω κρουσμάτων ηπατίτιδας. Οι σύλλογοι ζητούν να πάνε τα προσφυγόπουλα στο κτίριο της Παιδόπολης Ζηρού, πρακτικά δηλαδή να μην κάνουν μαθήματα ούτε στο ίδιο σχολείο με τα δικά τους παιδιά. Για την περίπτωση των κρουσμάτων ηπατίτιδας του περασμένου Νοεμβρίου πάντως, τα παιδιά που ασθένησαν δεν ήταν απότους μαθητές που είχαν ξεκίνησαν σχολείο. Ωστόσο, η στάση του συλλόγου γονέων του 2ου δημοτικού, δεν ήταν θετική εξ αρχής στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο κτιριακό συγκρότημα. Τώρα πάντως, οι σύλλογοι που υπογράφουντην ανακοίνωση αναφέρουν: «Τονίζουμε κατηγορηματικά ότι η αντίδραση μας δεν εκκινεί από κανένα ρατσιστικό αίσθημα, από καμία διάθεση αποκλεισμού παιδιών από το δικαίωμα στη μόρφωση και την εκπαίδευση, παρά την περί του αντιθέτουστοχοποίηση μας». Η «στοχοποίηση» πάντως, όπως τουλάχιστον την περιγράφει η ανακοίνωση προέκυψε μεταξύ άλλων από ανακοινώσεις που μεταξύ άλλων ανέφεραν ««Η ένταξη επομένως των προσφυγόπουλων θα αλλοιώσει αφενός τον ελληνικό χαρακτήρα των σχολείων και αφετέρου θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες στο μαθησιακό κομμάτι των μαθητών των δημοτικών της πόλης μας»…

Για τα κρούσματα του περασμένου Νοεμβρίου πάντως, οι αρχές είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν υφίσταται κίνδυνος. Ένα ενδιαφέρον ερώτημα των συλλόγων σήμερα, είναι εάν έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίοι εμβολιασμοί στους πρόσφυγες. Οι σύλλογοι γονέων έχουν προβεί και σε εξώδικο, προς τη διεύθυνση Εκπαίδευσης, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, το δήμο Ζηρού και το συντονιστή του στρατοπέδου της Φιλιππιάδας.

Οι σύλλογοι γονέων πάντως, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, κρατάνε αμυντική στάση, έστω και αν οι ανακοινώσεις τους είναι πιο «διαλλακτικές» από τις αρχικές. "Είναι αδιανόητο για τόσο σημαντικά θέματα να μην λαμβάνεται υπόψη η γνώμη και οι θέσεις μιας τοπικής κοινωνίας που εδώ και μήνες, σχεδόν χρόνο, συμβιώνει αρμονικά με τους ανθρώπους αυτούς, μίας κοινωνίας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζει με τον καλύτερο και τον πιο ανθρώπινο τρόπο ένα τόσοευαίσθητο θέμα, με τις όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται" τονίζουν μεταξύ άλλων. 

Εκτός από τη δεδομένη στάση των γονέων, το ουσιαστικό ζήτημα είναι γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στη Φιλιππιάδα. Η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Αγγελική Φωτεινού, μιλώντας στον "Τύπο Ιωαννίνων", τονίζει ότι "αυτό θα γίνει πολύ σύντομα", αφού πρώτα γίνουν όλα τα προβλεπόμενα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του περασμένου Νοεμβρίου.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back